GIS ostrzega: z tym jedzeniem uważaj w upały. To może się źle skończyć

Kiedy temperatura na termometrze zaczyna zbliżać się do 30 stopni, należy szczególną uwagę zwrócić na swoje bezpieczeństwo. Picie odpowiedniej ilości wody, zakrywanie głowy, unikania długotrwałego przebywania na słońcu to nie wszystko. Należy zadbać również o odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie żywności. GIS wydał listę zaleceń, która pomoże ci ustrzec się przed zatruciem pokarmowym.

Na jakie produkty spożywcze uważać podczas upałów? | Fot.123RF/Picsel/ fot. EastNews

Spis treści: 

Co zrobić, aby żywność była dla nas bezpieczna? Coraz więcej mówi się o zapobieganiu marnowania żywności. Stosując kilka prostych zasad nie tylko unikniemy wyrzucania jedzenia, ale zadbamy także o nasz portfel, co w czasach galopującej inflacji wydaje się równie istotne. Przestrzeganie tych zaleceń pomoże również uniknąć sytuacji, w której kupione przez nas produkty mogłyby się popsuć, a co za tym idzie, być niebezpieczne dla zdrowia. Wysoka temperatura sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Dziś przyjrzymy się bliżej zaleceniom GIS-u, sprawdzimy, w jaki sposób robić zakupy, przygotowywać i przechowywać żywność, aby uniknąć tych przykrych konsekwencji

Sprawdź także: Janginizacja. Jak zrobić słodkie przetwory bez cukru?

Bezpieczne zakupy, na czym to polega? 

Zanim wybierzesz się do sklepu przygotuj listę zakupów, tak by w odpowiednim terminie zjeść całą zakupioną żywność. Zerknij również na termin przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości, to również uchroni cię przed zbędnym wyrzucaniem jedzenia. Co więcej, opakowania produktów powinny być nieuszkodzone. Absolutnie nie kupuj mięsa, nabiału lub ryb, które mają nieszczelne pudełka.  

Warto również zacząć zakupy od produktów, które mają długi termin ważności, makarony, ryż, kasze, herbaty, kawy, słodycze itd., dopiero pod sam koniec wizyty w sklepie przejdź na dział z lodówkami i zamrażalkami. Tak by uniknąć sytuacji, w której nabiał czy mięso długo pozostają nieschłodzone. Należy również pamiętać, aby po zakupach od razu schować żywność do lodówki, w miarę możliwości ogranicz ten czas do 30 minut. Mrożonki, lody czy mięso po powrocie do domu niezwłocznie powinny trafić do zamrażalnika.

Na co zwracać uwagę w trakcie upałów – ostrzeżenie GIS 

Niezależnie od temperatury za oknem, podczas przygotowywania posiłków należy zwrócić uwagę na higienę. Umyj ręce przed, po i w trakcie gotowania, w szczególności, kiedy masz kontakt z mięsem, rybami, czy jajami. Zadbaj o czystość desek do krojenia, noży i innych sprzętów, warto umyć je w zmywarce, a w przypadku drewnianych desek wyparzyć. Przetrzyj blaty przed oraz po przygotowywaniu jedzenia, dobrze użyć do tego specjalnego preparatu antybakteryjnego. 

Korzystaj z osobnych sprzętów (deski, noże) do krojenia mięsa i np. surowych warzyw czy owoców. Pamiętaj o dokładnych myciu owoców i warzyw. Niejednokrotnie mamy ochotę podjadać świeże maliny, borówki czy czereśnie, podczas gdy może być to niebezpieczne dla zdrowia. Warto wypłukać je pod bieżącą wodą lub umyć w mieszance wody i sody oczyszczonej. Co ciekawe, wiele osób nie wyobraża sobie tego, by przed rozpoczęciem smażenia i gotowania nie umyć mięsa. Okazuje się, że lepiej ominąć ten krok, podczas opłukiwania mięsa pod bieżącą wodą drobnoustroje, które się na nim znajdują pod wpływem strumienia padającego na ich powierzchnię, mogą rozprzestrzeniać się po kuchni osiadając na sprzętach i innej żywności. 

Warto pamiętać, że większość niebezpiecznych mikroorganizmów ginie w temperaturze powyżej 70 stopni. Dlatego należy zadbać o odpowiednią obróbkę termiczną. 

Jak przechowywać żywność podczas upałów? 

O prawidłowe przechowywanie żywności należy dbać zawsze, jeśli jednak jest wyjątkowo gorąco, warto zwrócić na to szczególną uwagę, ponieważ może się psuć jeszcze szybciej. Na początku zrób szybki test wyglądu i zapachu, niepokojąca barwa, tekstura lub przykra woń może być oznaką, że jedzenie nadaje się do wyrzucenia. 

Najlepszym sposobem na zapobieganie rozwoju drobnoustrojów jest przechowywanie żywności w niskiej temperaturze, lodówce lub zamrażarce. Gotowe potrawy nie powinny przebywać poza lodówką dłużej niż dwie godziny. W szczególności tyczy się to deserów z kremem, bitą śmietaną, tatara czy sushi. 

Należy jednak pamiętać, aby nie wkładać gorącego jedzenia do lodówki, należy je uprzednio ostudzić. Ważnym punktem jest również przechowywanie żywności w odpowiednich pojemnikach, nie należy także trzymać obok siebie produktów gotowych do spożycia i surowych. Pamiętaj, aby rozmrażać jedynie takie porcje żywności, które możesz zjeść jednorazowo. Ponowne zamrażanie żywności może być niebezpieczne dla zdrowia. Warto pamiętać, że żywność przechowywana w zamrażalniku również ma swoją datę przydatności. Sprawdź, jak długo można przechowywać żywność w zamrażalce. 

Źródła: gov.pl/web/g

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...

Odsłon: 20525

>60 min
52
Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 9929

60 min
17
30 min
23

Przepis dnia

Desery Prosta tarta z rabarbarem

...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...

Odsłon: 10065

30 min
21

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

5
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

2
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3
Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

3