Spis treści:
- Czy mrożone jedzenie jest zdrowe?
- Jak mrozić jedzenie?
- Wartości odżywcze mrożonej żywności
- Czy mrożone jedzenie się psuje?
- Jak długo można przechowywać mrożone jedzenie?
Każda sprytna gospodyni trzyma w zamrażarce zapas mięsa, który doskonale sprawdzi się na obiad, kiedy nie mamy czasu iść do sklepu. Mrożone warzywa, czy owoce to świetny sposób na dostarczenie organizmowi dawki witamin, kiedy pora roku nie pozwala na dostęp do ich świeżych zamienników. Niestety, wiele osób zapomina o zapasach mrożonek, trzymając je w zamrażarce znacznie dłużej, niż jest to zalecane, czym można sobie zaszkodzić. Mrożenie jedzenia, mimo że jest świetnym sposobem na jego konserwację, ma swoją datę ważności. Jak długo, więc można trzymać żywność w zamrażarce?
Czy mrożone jedzenie jest zdrowe?
Tak, mrożone jedzenie można spożywać bez obaw. Gotowe mrożonki, które można zakupić, w każdym supermarkecie, są przygotowywane w odpowiednich warunkach, tak by konsument mógł otrzymać dobrej jakości produkt. Jeżeli jednak decydujesz się na zrobienie samodzielnych mrożonek z owoców lub warzyw, które kupiłeś w większej ilości latem, należy pamiętać tego, by przestrzegać kilku zasad. Dzięki temu unikniesz przykrych konsekwencji, np. bólu brzucha, czy zatrucia.
Jak mrozić jedzenie?
Należy mrozić jedynie dojrzałe, świeże, niespleśniałe owoce i warzywa. Pamiętaj o ich opłukaniu oraz osuszeniu na ręczniku papierowym. Umyte owoce jagodowe, np. maliny, jeżyny, czy borówki, zamroź na płasko, a następnie przesyp do odpowiedniego pojemnika. Jeśli mrozisz owoce z pestkami, np. wiśnie, uprzednio pozbądź się z nich pestek. Koperek lub pietruszkę umyj, osusz, posiekaj, a następnie zamroź.
Przed zamrożeniem niektórych warzyw i owoców, należy pamiętać o tym, by poddać je blanszowaniu. Mówiąc prościej, wrzucić na kilka minut do gorącej wody, w ten sposób unieszkodliwimy drobnoustroje. Należą do nich: brokuły, fasolka szparagowa, marchew, bób, buraki czy kalafior. Brokuły i kalafior trzeba uprzednio podzielić na różyczki. Natomiast marchewkę najlepiej mrozić, kiedy jest pokrojona w kostkę.
Pamiętaj również o tym, by nie zamrażać warzyw i owoców, które głównie składają się z wody. Na liście produktów, których nie poleca się mrozić, znajdują się: arbuz, sałata, ogórki, rzodkiewki, cytrusy, pomidory, czy ziemniaki.
Jeżeli zdarzy nam się kupić zbyt dużą ilość chleba, również możesz go zamrozić. Wystarczy pokroić go na kromki, przełożyć papierem śniadaniowym lub wsadzić do osobnych woreczków, a następnie związać i wsadzić do zamrażarki. Dzięki temu łatwiej będzie nam go wyjąć.
Zanim zamrozisz mięso, najlepiej je poporcjować i zapakować do osobnych woreczków lub specjalnych pudełek do mrożenia. Temperatura mrożenia powinna wynosić - 18 stopni. Na przygotowanych własnoręcznie mrożonkach, warto umieścić datę, tak by wiedzieć, do kiedy trzeba spożyć dany produkt.
Wartości odżywcze mrożonej żywności
Mrożone owoce i warzywa niemal nie tracą swoich wartości odżywczych. Oczywiście, proces mrożenia lub blanszowania może spowodować niewielką utratę witamin i minerałów. Jak zmniejsza się procent witamin podczas mrożenia? W przypadku witaminy C strata wynosi około 40 proc, w przypadku witamin z grupy B jest to od 10 do 20 proc. Nadal jest to jednak mniejsza starta niż w przypadku przygotowywania przetworów lub suszenia żywności.
Warto pamiętać również, że po zerwaniu owoce i warzywa tracą swoje wartości odżywcze, każdego dnia. Dlatego, jeśli chcesz, by były najbardziej wartościowe, zamroź je od razu po zakupach lub zerwaniu.
Czy mrożone jedzenie się psuje?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy mrożone jedzenie się psuje? Nie, o ile było zamrożone w odpowiedni sposób. Warto jednak pamiętać, że każda żywność, nawet ta mrożona ma swój konkretny okres przydatności do spożycia, którego bezwzględnie należy przestrzegać. Absolutnie nie wolno także zamrażać rozmrożonej uprzednio żywności.
Jak długo można przechowywać mrożone jedzenie?
Mrożenie jedzenia to świetny sposób na zahamowanie procesu psucia się żywności. Enzymy i bakterie, które spotkać można w produktach spożywczych, przestają być aktywne. Warto jednak pamiętać o tym, że mrożona żywność nie może tkwić w lodówce w nieskończoność.
Ważne jest również to, aby mrozić jedzenie w odpowiednich pojemnikach i woreczkach, które są przeznaczone do niskiej temperaturze. Ponadto mrożonki najlepiej przechowywać w temperaturze wynoszącej około - 18 stopni.
Czy wiesz jednak, jak długo można przechowywać mrożone jedzenie? Czas, który żywność może spędzić w zamrażarce, różni się w zależności od danego produktu. Gotowe mrożonki ze sklepu przygotowane w odpowiednich warunkach mogą spędzić w zamrażarce około roku (takie informacje najczęściej można znaleźć na opakowaniu). Jeśli jednak samodzielnie mrozisz żywność, warto nie przekraczać poniższych zaleceń czasowych:
- Mięso drobiowe – do trzech miesięcy,
- Kotlety wieprzowe – cztery do sześciu,
- Mięso wołowe – do ośmiu miesięcy,
- Jagnięcina i cielęcina – dziewięć miesięcy,
- Nabiał – do czterech miesięcy,
- Ryby – do czterech miesięcy,
- Truskawki, wiśnie, maliny – do czterech miesięcy,
- Borówki, jagody, brzoskwinie, nektarynki morele – do sześciu miesięcy,
- Marchew, seler, buraki, pietruszka – do sześciu miesięcy,
- Fasola, ciecierzyca, soczewica, bób – do ośmiu miesięcy,
- Szpinak, dynia, cukinia, papryka – do dwunastu miesięcy,
- Koperek, natka pietruszki – do dwunastu miesięcy,
- Grzyby – do sześciu miesięcy,
- Chleb – do trzech miesięcy,
- Ciasto z owocami – do czterech miesięcy,
- Sernik – do trzech miesięcy,
- Gotowe dania – do miesiąca.
Reklama
Zobacz także:
Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »