Spis treści:
- Co to jest janginizacja?
- W jaki sposób janginizować przetwory?
- Jakie owoce są najlepsze do janginizacji?
Jeżeli udało ci się kupić owoce w promocyjnej cenie lub drzewka w twoim przydomowym ogrodzie wyjątkowo obrodziły, najlepszym sposobem na zabezpieczenie żywności przed psuciem, będzie przygotowanie z nich przetworów. Najczęściej owoce wraz z cukrem po ugotowaniu lądują w słoikach. Dziś przyjrzymy się bliżej janginizacji, sprawdzimy jak ją przeprowadzić oraz które owoce najlepiej się do tego nadają.

Co to jest janginizacja?
Owoce są źródłem naturalnych cukrów, smakują doskonale bez dodatkowych substancji słodzących, zwłaszcza w sezonie letnim. Janginizacja polega na przygotowywaniu przetworów bez dodatku cukru, co pozwala ograniczyć kalorie. Będzie to doskonałe rozwiązanie dla diabetyków, osób zmagających się z insulinoopornością, a także osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Do owoców wystarczy dosypać odrobinę soli, to właśnie ona pozwala przedłużyć trwałość domowych weków.
W jaki sposób janginizować przetwory?
Cukier dodawany jest do przetworów nie tylko ze względu na smak, pozwala również je zakonserwować. Zastanawiasz się, jak pasteryzować owoce bez cukr? Umyte i pozbawione w razie potrzeby skórki i pestek owoce, wystarczy wsypać do garnka lub na patelnię, a następnie podduszać na niewielkim ogniu z dodatkiem szczypty soli. Dżem będzie gotowy, kiedy zgęstnieje i odparuje z niego woda. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać masę, aby nic się nie przypaliło. Zazwyczaj używa się proporcji szczypta soli na kilogram owoców. Możesz użyć zwykłej soli kuchennej, morskiej, kłodawskiej, lub różowej himalajskiej. Nie od dziś wiadomo, że odrobina soli w słodkim daniach i deserach, świetnie podbija ich słodycz. Dlatego nie musisz obawiać się, że ten dodatek zepsuje smak twoich dżemów czy konfitur.
Nie możesz zapomnieć o tym, że aby twoje przetwory były bezpieczne i jak najdłużej zdatne do spożycia, po ugotowaniu należy przełożyć je do wyparzonych lub nowych słoików. Zakręcone słoiki możesz także poddać procesowi pasteryzacji, przez kwadrans zagotowując je w dużym garnku.
Jakie owoce są najlepsze do janginizacji?
Zastanawiasz się, co można janginizować? Procesowi temu można poddawać zarówno owoce, jak i warzywa. Dobrze sprawdzą się tu: jabłka, brzoskwinie, nektarynki, truskawki, maliny, śliwki, winogrona czy wiśnie. Należy pamiętać, by używać jedynie zdrowych owoców, bez oznak gnicie czy zepsucia. Przed rozpoczęciem gotowania trzeba je dokładnie umyć i osuszyć.
Nie masz pomysłu na to, jakie domowe przetwory zrobić w tym roku? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Żurawinowa konfitura

Żurawinowa konfitura / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Aksamitny dżem mirabelkowy

Aksamitny dżem mirabelkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Dżem z cukinii z wanilią

Dżem z cukinii z wanilią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »
Wszystko pięknie ładnie, tylko ile to jest "szczypta soli " 5 gram? 1 łyżeczka?