Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewną dozą wątpliwości postanowiłam zrobić dżem z cukinii. Przepis dostałam od bratowej ale nie byłabym sobą abym go nie zmodyfikowała. W przepisie nie było mowy o wanilii a ja ją dodałam i to było dobre posunięcie. Dżem jest smaczny i jak dla mnie trochę za słodki, więc możecie dać go mniej jak nie lubicie słodkich dżemów.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 669
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 380
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3234
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4075
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 852
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 669
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 380
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3234
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4075
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 852
Składniki
Umytą, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do garnka. Dodać cukier i gotować do miękkości, dodać sok z cytryny, olejek i ekstrakt waniliowy i gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać galaretkę cytrynową i dalej gotować dżem przez 30 minut mieszając i uważając aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem rozdzielić do słoików i zakręcić, odwrócić słoiki dnem do góry. Potem słoiki przechowywać w chłodnym miejscu a jeśli dżem ma być na dłużej to zapasteryzować słoiki ( około 15 minut od zagotowania ).