Do góry

Przetwory Przepis na:

Aksamitny dżem mirabelkowy

Aksamitny dżem mirabelkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 251

Domowy dżem mirabelkowy idealny do tortów ,ciast, ciasteczek i pączków

Składniki

  • 7 kg mirabelek
  • 1-2kg cukru, w zależności od kwaśności owoców
  • pektyna owocowa w proszku na 4 kg owoców
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Aksamitny dżem mirabelkowy

Przygotowanie

  1. Umyte mirabelki przekładam do garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, część owoców rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, by puściły sok.
    Garnek z owocami stawiam na ogniu, doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu, aż pestki oddzielą się od owoców.

  2. Durszlak umieszczam na garnku do smażenia powideł i przecieram gorące owoce, wyrzucam oddzielające się pestki. Przetarłam 5 litrów musu, który dodatkowo zblendowałam, aby pozbyć się ewentualnych skórek. Do musu wsypuję pektynę, mieszam, doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu, aż dżem wyraźnie zgęstnieje.
    Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem, pozostawiam do ostudzenia.

  3. Dżem przełożyłam do słoiczków o różnej pojemności, by używać go w zależności od potrzeb.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

FoodSafari 07 września Bardzo podoba mi się ten przepis bo uwielbiam gładkie dżemy bez pestek i skórek. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń