Spis treści:
Z truskawek, malin, a może porzeczek? Domowy dżem doskonale sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników, a także domowych wypieków. Niezbędne będą świeże owoce oraz oczywiście substancja słodząca, najczęściej wykorzystuje się tu oczywiście cukier. W niektórych przepisach możemy znaleźć także dodatek substancji zagęszczającej. Sprawdź, czym zagęścić dżem oraz kiedy należy to robić.
Sprawdź także: Jakich owoców nie dodawać do galaretki? Uważaj, mogą zrujnować twój deser
Kiedy zagęścić dżem?
Teoretycznie przygotowanie domowego dżemu nie należy do zbyt trudnych zadań. Na charakterystyczną żelową konsystencję dżemu wpływają zawarte w owocach pektyny, ich duża ilość znajduje się między innymi w jabłkach, gruszkach, cytrusach, agreście czy w pigwie. Nie wszystkie owoce mają jednak ich pod dostatkiem, przez co czasem ten owocowy przysmak wychodzi zbyt rzadki. Kiedy zagęścić dżem? Może być to koniecznie, gdy owoce są wyjątkowo soczyste lub gdy używamy owoców jagodowych, które są ubogie w pektyny, należą do nich: truskawki, maliny, poziomki czy czereśnie. Czasem winowajcą może być również zbyt mocne rozdrobnienie owoców przed wrzuceniem ich do garnka.
Czym zagęścić dżem?
Zazwyczaj wystarczy zasypać owoce cukrem i gotować na wolnym ogniu, dzięki czemu woda samoistnie odparuje. Jeśli dżem jest zbyt rzadki, można dodać do niego dostępny w wielu sklepach cukier żelujący, w którego składzie znajdziemy również pektyny.
Dobrze sprawdzi się również agar, czyli substancja żelująca pozyskiwana z roślin, będzie to dobra opcja dla wegan i wegetarian. Można również użyć zwykłej żelatyny, wówczas jednak dżem może zyskać konsystencję galaretki. Dlatego należy dodawać ją ostrożnie, w niedużej ilości. Czy zatem można sięgnąć po zwykłą owocową galaretkę? Owszem, owocowa galaretka również pomoże zagęść dżem.
Równie dobrze sprawdzi się zwykła mąka ziemniaczana, której łyżkę należy rozpuścić w odrobinie zimnej wody, a następnie dodać do gotujących się owoców. Pomocny może być również sok z cytryny.
Poszukujesz inspiracji na owocowe przetwory? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »