Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza propozycja to tradycja portugalskiej kuchni, którą jest dżem marchewkowy z pomarańczową nutą. Z opowieści Babci wiem, że w czasie II wojny światowej robiono go także w Polsce z powodu braku dostępu do owoców. Do przygotowania konfitur wykorzystywane były także warzywa. Mimo wszystko dżem jest niesamowity w smaku, bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi soku cytrynowego i skórki pomarańczowej. Doskonale rozpieszcza nasze zmysły oraz świetnie nadaje się do naleśników, chleba, ciast i rozmaitych deserów.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Składniki
Marchewki obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Ugotowane marchewki odcedzamy i studzimy. Kiedy ostygną miksujemy je na jednolitą i gładką masę.
Zmiksowane marchewki zasypujemy cukrem trzcinowym i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę zagotowujemy i smażymy na małym ogniu przez około 30 minut, pamiętając o mieszaniu, aby dżem nie przywarł do garnka.
Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy i soki wyciśnięte z dwóch cytryn i jednej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 10 minut.
Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Życzę smacznego! :)