Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem jest zdecydowanie smaczniejszy od tego ze sklepu. Obdarowani czereśniami przez siostrę zrobiliśmy między innymi dżem.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1181
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 429
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3352
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 904
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1181
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 429
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3352
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 904
Składniki
Czereśnie umyłem, osuszyłem, pozbawiłem ogonków, wydrylowałem. Czereśnie umieściłem w garnku o grubszym dnie. Zasypałem cukrem i kardamonem. Odstawiłem do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok. Garnek umieściłem na palniku. Na początku gotowałem na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejszyłem ogień. Dodałem sok i skórkę z cytryny. Smażyłem 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się. Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy. Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.