Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem jest zdecydowanie smaczniejszy od tego ze sklepu. Obdarowani czereśniami przez siostrę zrobiliśmy między innymi dżem.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4899
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13284
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5805
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7455
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4899
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13284
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5805
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7455
Składniki
Czereśnie umyłem, osuszyłem, pozbawiłem ogonków, wydrylowałem. Czereśnie umieściłem w garnku o grubszym dnie. Zasypałem cukrem i kardamonem. Odstawiłem do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok. Garnek umieściłem na palniku. Na początku gotowałem na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejszyłem ogień. Dodałem sok i skórkę z cytryny. Smażyłem 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się. Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy. Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.