Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z czereśni

Przepis dnia 2020-07-09
Dżem z czereśni

Autor:

Przepisów i artykułów: 920 Ocena: 17410

Dodano:

Odsłon: 513

Domowy dżem jest zdecydowanie smaczniejszy od tego ze sklepu. Obdarowani czereśniami przez siostrę zrobiliśmy między innymi dżem.

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z czereśni

Przygotowanie

  1. Czereśnie umyłem, osuszyłem, pozbawiłem ogonków, wydrylowałem.
    Czereśnie umieściłem w garnku o grubszym dnie. Zasypałem cukrem i kardamonem. Odstawiłem do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
    Garnek umieściłem na palniku. Na początku gotowałem na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejszyłem ogień. Dodałem sok i skórkę z cytryny.
    Smażyłem 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się.
    Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.
    Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń