Do góry

Przetwory Przepis na:

dżem pomarańczowy

dżem pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 522 Ocena: 18099

Dodano:

Odsłon: 14212

sezon na cytrusy w pełni więc warto zrobić dżem. Można dla urozmaicenia dodać starty imbir, kardamon czy też ziarenka wanilii

Składniki

  • 8 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 0,5 szklanki wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Część skórek zachować. Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić do niego pokrojone na mniejsze części pomarańcze.

  2. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. W między czasie z połowy skórek usunąć białą część i pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy część płynu odparuje dodać skórki , sok z cytryn.

  3. Wszystko nadal gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Należy uważać, żeby za bardzo nie wysmażyć owoców bo dżem wyjdzie zbyt suchy. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby słoiczki się załapały.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 stycznia 2014 Z pokrojoną skórką jeszcze nie robiłam, koniecznie do spróbowania, coś czuję że będzie mi smakował :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 09 stycznia 2014 Kończę ostatni słoiczek,trzeba zrobić nową porcję...jest pyszny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń