Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sezon na cytrusy w pełni więc warto zrobić dżem. Można dla urozmaicenia dodać starty imbir, kardamon czy też ziarenka wanilii
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 618
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 792
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1595
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 618
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 792
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1595
Składniki
Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Część skórek zachować. Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić do niego pokrojone na mniejsze części pomarańcze.
Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. W między czasie z połowy skórek usunąć białą część i pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy część płynu odparuje dodać skórki , sok z cytryn.
Wszystko nadal gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Należy uważać, żeby za bardzo nie wysmażyć owoców bo dżem wyjdzie zbyt suchy. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby słoiczki się załapały.