Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sezon na cytrusy w pełni więc warto zrobić dżem. Można dla urozmaicenia dodać starty imbir, kardamon czy też ziarenka wanilii
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 134
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4289
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11684
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5542
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13771
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 134
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4289
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11684
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5542
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13771
Składniki
Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Część skórek zachować. Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić do niego pokrojone na mniejsze części pomarańcze.
Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. W między czasie z połowy skórek usunąć białą część i pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy część płynu odparuje dodać skórki , sok z cytryn.
Wszystko nadal gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Należy uważać, żeby za bardzo nie wysmażyć owoców bo dżem wyjdzie zbyt suchy. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby słoiczki się załapały.