Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem truskawkowy lubią i dzieci i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast. Dżem truskawkowy smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25073
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6158
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 503
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25073
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6158
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 503
Składniki
Owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie kroimy na ćwiartki większe truskawki, na połówki mniejsze owoce. Wrzucamy pokrojone truskawki do garnka pięciolitrowego z grubym dnem, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wstawiamy na ogień i gotujemy około 20 minut (licząc od zagotowania).
Od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie przygotowujemy 2 litrowe słoiki i 4-5 półlitrowych lub 7-8 mniejszych (od dżemu). Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Kiedy truskawki będą gotowe, odlewamy przez sitko do drugiego garnka syrop, który wytworzyły gotowane owoce. Syrop podgrzewamy, przelewamy do litrowych słoików. Zamykamy i odwracamy do góry dnem. Mamy gratisowo 2 litry pysznego soku truskawkowego do spiżarni.
Dżem gotujemy dalej jeszcze około 15 minut, dodając do niego uprzednio żelfix 2:1. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i tak, jak sok odwracamy do góry dnem do czasu, aż wystygną. Dżem truskawkowy własnej roboty gotowy! Zastosowanie żelfixu znacznie skraca czas przygotowywania dżemu. Dzięki temu owoce nie rozpadają się całkowicie i dżem jest smaczniejszy. Dodatek cytryny podnosi walory smakowe dżemu oraz utrwala piękny kolor.