Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem truskawkowy lubią i dzieci i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast. Dżem truskawkowy smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1259
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457906
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1508
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2299
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 605
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1259
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457906
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1508
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2299
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 605
Składniki
Owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie kroimy na ćwiartki większe truskawki, na połówki mniejsze owoce. Wrzucamy pokrojone truskawki do garnka pięciolitrowego z grubym dnem, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wstawiamy na ogień i gotujemy około 20 minut (licząc od zagotowania).
Od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie przygotowujemy 2 litrowe słoiki i 4-5 półlitrowych lub 7-8 mniejszych (od dżemu). Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Kiedy truskawki będą gotowe, odlewamy przez sitko do drugiego garnka syrop, który wytworzyły gotowane owoce. Syrop podgrzewamy, przelewamy do litrowych słoików. Zamykamy i odwracamy do góry dnem. Mamy gratisowo 2 litry pysznego soku truskawkowego do spiżarni.
Dżem gotujemy dalej jeszcze około 15 minut, dodając do niego uprzednio żelfix 2:1. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i tak, jak sok odwracamy do góry dnem do czasu, aż wystygną. Dżem truskawkowy własnej roboty gotowy! Zastosowanie żelfixu znacznie skraca czas przygotowywania dżemu. Dzięki temu owoce nie rozpadają się całkowicie i dżem jest smaczniejszy. Dodatek cytryny podnosi walory smakowe dżemu oraz utrwala piękny kolor.