Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitny bez pestek domowy dżem z malin z przydomowego ogródka.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 559
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 925
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1613
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 815
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 559
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 925
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1613
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 815
Składniki
Przebrane maliny zasypujemy cukrem (2 kg). Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy na noc, żeby puściły sok.
Następnego dnia sok przecedzamy przez gęste sito, a maliny zagotowujemy. Gorące maliny przecieramy przez sito lub w maszynce do owoców. Do powstałego musu dodajemy pozostałe 0,5 kg cukru oraz agar doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru i agaru.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy . Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Wystudzone odstawiamy w suche, ciemne miejsce.