Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitny bez pestek domowy dżem z malin z przydomowego ogródka.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2488
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 91
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 175
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 742
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2488
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 91
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 175
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 742
Składniki
Przebrane maliny zasypujemy cukrem (2 kg). Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy na noc, żeby puściły sok.
Następnego dnia sok przecedzamy przez gęste sito, a maliny zagotowujemy. Gorące maliny przecieramy przez sito lub w maszynce do owoców. Do powstałego musu dodajemy pozostałe 0,5 kg cukru oraz agar doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru i agaru.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy . Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Wystudzone odstawiamy w suche, ciemne miejsce.