Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem malinowy

Dżem malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 1436

Aksamitny bez pestek domowy dżem z malin z przydomowego ogródka.

Składniki

  • 6 litrów malin
  • 2,5 kg cukru
  • 2 łyżeczki agar-agar
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem malinowy

Przygotowanie

  1. Przebrane maliny zasypujemy cukrem (2 kg). Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy na noc, żeby puściły sok.

  2. Następnego dnia sok przecedzamy przez gęste sito, a maliny zagotowujemy. Gorące maliny przecieramy przez sito lub w maszynce do owoców.

    Do powstałego musu dodajemy pozostałe 0,5 kg cukru oraz agar doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru i agaru.

  3. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy . Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Wystudzone odstawiamy w suche, ciemne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń