Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny dodatek do śniadaniowej kromki chleba, jogurtu greckiego lub ciasta...
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8640
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 696
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8640
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 696
Składniki
Figi umyć, odciąć końcówki, pokroić w ćwiartki.
Na dużą patelnię wlać około 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić figi i gotować, aż lekko zmiękną i puszczą sok.
Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować, często mieszając, do odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.