Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny dodatek do śniadaniowej kromki chleba, jogurtu greckiego lub ciasta...
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 55
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 103
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3554
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 55
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 103
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3554
Składniki
Figi umyć, odciąć końcówki, pokroić w ćwiartki.
Na dużą patelnię wlać około 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić figi i gotować, aż lekko zmiękną i puszczą sok.
Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować, często mieszając, do odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.