Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny dodatek do śniadaniowej kromki chleba, jogurtu greckiego lub ciasta...
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 315
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 165
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 392
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1571
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 315
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 165
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 392
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1571
Składniki
Figi umyć, odciąć końcówki, pokroić w ćwiartki.
Na dużą patelnię wlać około 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić figi i gotować, aż lekko zmiękną i puszczą sok.
Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować, często mieszając, do odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.