Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny dodatek do śniadaniowej kromki chleba, jogurtu greckiego lub ciasta...
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2130
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421387
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2059
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2130
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421387
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2059
Składniki
Figi umyć, odciąć końcówki, pokroić w ćwiartki.
Na dużą patelnię wlać około 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić figi i gotować, aż lekko zmiękną i puszczą sok.
Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować, często mieszając, do odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.