Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ananasa, więc postanowiłam sobie zrobić kilka słoiczków dżemu z tego pysznego owocu. Użyłam 1,5 ananasa, bo połówkę użyłam do koktajlu. Dżem przygotowałam z pomocą naturalnej pektyny jabłkowej. Dojrzały ananas jest bardzo słodki, więc dodawanie dużej ilości cukru sprawiłoby, że z dżemu zrobiłby się niezjadliwy słodki ulep. Dodajemy go więc w minimalnej ilości, oczywiście jak ktoś lubi bardzo słodkie konfitury może go dodać więcej. Ja zawsze ograniczam cukier i jakoś mi się te moje przetwory nie psują.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 177
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 901
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 177
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 901
Składniki
Ananasa obieramy i usuwamy stwardniały środek. Owoc kroimy na drobne kawałki i wkładamy do garnka.
Za pomocą blendera rozdrabniamy ananasa, ale tak by pozostało sporo większych kawałków
Garnek z ananasem podgrzewamy i gotujemy kilka minut, aby odparował nadmiar wody, a następnie dosypujemy cukier zmieszany z pektyną. Mieszamy i dalej gotujemy, aż dżem zgęstnieje, a następnie przelewamy do wysterylizowanych, gorących słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10- 15 minut