Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ananasa, więc postanowiłam sobie zrobić kilka słoiczków dżemu z tego pysznego owocu. Użyłam 1,5 ananasa, bo połówkę użyłam do koktajlu. Dżem przygotowałam z pomocą naturalnej pektyny jabłkowej. Dojrzały ananas jest bardzo słodki, więc dodawanie dużej ilości cukru sprawiłoby, że z dżemu zrobiłby się niezjadliwy słodki ulep. Dodajemy go więc w minimalnej ilości, oczywiście jak ktoś lubi bardzo słodkie konfitury może go dodać więcej. Ja zawsze ograniczam cukier i jakoś mi się te moje przetwory nie psują.
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 93
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 212
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 163
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 93
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 212
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 163
Składniki
Ananasa obieramy i usuwamy stwardniały środek. Owoc kroimy na drobne kawałki i wkładamy do garnka.
Za pomocą blendera rozdrabniamy ananasa, ale tak by pozostało sporo większych kawałków
Garnek z ananasem podgrzewamy i gotujemy kilka minut, aby odparował nadmiar wody, a następnie dosypujemy cukier zmieszany z pektyną. Mieszamy i dalej gotujemy, aż dżem zgęstnieje, a następnie przelewamy do wysterylizowanych, gorących słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10- 15 minut