Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ananasa, więc postanowiłam sobie zrobić kilka słoiczków dżemu z tego pysznego owocu. Użyłam 1,5 ananasa, bo połówkę użyłam do koktajlu. Dżem przygotowałam z pomocą naturalnej pektyny jabłkowej. Dojrzały ananas jest bardzo słodki, więc dodawanie dużej ilości cukru sprawiłoby, że z dżemu zrobiłby się niezjadliwy słodki ulep. Dodajemy go więc w minimalnej ilości, oczywiście jak ktoś lubi bardzo słodkie konfitury może go dodać więcej. Ja zawsze ograniczam cukier i jakoś mi się te moje przetwory nie psują.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28219
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28219
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Składniki
Ananasa obieramy i usuwamy stwardniały środek. Owoc kroimy na drobne kawałki i wkładamy do garnka.
Za pomocą blendera rozdrabniamy ananasa, ale tak by pozostało sporo większych kawałków
Garnek z ananasem podgrzewamy i gotujemy kilka minut, aby odparował nadmiar wody, a następnie dosypujemy cukier zmieszany z pektyną. Mieszamy i dalej gotujemy, aż dżem zgęstnieje, a następnie przelewamy do wysterylizowanych, gorących słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10- 15 minut