Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ananasa, więc postanowiłam sobie zrobić kilka słoiczków dżemu z tego pysznego owocu. Użyłam 1,5 ananasa, bo połówkę użyłam do koktajlu. Dżem przygotowałam z pomocą naturalnej pektyny jabłkowej. Dojrzały ananas jest bardzo słodki, więc dodawanie dużej ilości cukru sprawiłoby, że z dżemu zrobiłby się niezjadliwy słodki ulep. Dodajemy go więc w minimalnej ilości, oczywiście jak ktoś lubi bardzo słodkie konfitury może go dodać więcej. Ja zawsze ograniczam cukier i jakoś mi się te moje przetwory nie psują.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38330
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38330
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Ananasa obieramy i usuwamy stwardniały środek. Owoc kroimy na drobne kawałki i wkładamy do garnka.
Za pomocą blendera rozdrabniamy ananasa, ale tak by pozostało sporo większych kawałków
Garnek z ananasem podgrzewamy i gotujemy kilka minut, aby odparował nadmiar wody, a następnie dosypujemy cukier zmieszany z pektyną. Mieszamy i dalej gotujemy, aż dżem zgęstnieje, a następnie przelewamy do wysterylizowanych, gorących słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10- 15 minut