Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem morelowy lubią i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast. Dżem smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24801
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5959
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 176
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24801
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5959
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 176
Składniki
Owoce myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie kroimy je na ćwiartki . Wrzucamy pokrojone morele do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, cynamon (jeśli nie lubimy, możemy go pominąć) oraz sok z cytryny.
Wstawiamy na ogień i gotujemy owoce około 20 minut (licząc od zagotowania). Od czasu do czasu mieszamy. Równocześnie przygotowujemy 4-5 półlitrowych słoików lub 7-8 mniejszych (od dżemu). Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Dżem gotujemy nadal około 15 minut, dodając do niego uprzednio żelfix 2:1. Jeszcze gorący przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem do czasu, aż wystygnie. Dżem morelowy własnej roboty gotowy!
Zastosowanie żelfixu znacznie skraca czas przygotowywania dżemu. Dzięki temu owoce nie rozpadają się całkowicie i dżem jest smaczniejszy. Dodatek cytryny podnosi walory smakowe dżemu oraz utrwala piękny kolor.