Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem morelowy lubią i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast. Dżem smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 731
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 350
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4952
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 115
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 731
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 350
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4952
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 115
Składniki
Owoce myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie kroimy je na ćwiartki . Wrzucamy pokrojone morele do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, cynamon (jeśli nie lubimy, możemy go pominąć) oraz sok z cytryny.
Wstawiamy na ogień i gotujemy owoce około 20 minut (licząc od zagotowania). Od czasu do czasu mieszamy. Równocześnie przygotowujemy 4-5 półlitrowych słoików lub 7-8 mniejszych (od dżemu). Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Dżem gotujemy nadal około 15 minut, dodając do niego uprzednio żelfix 2:1. Jeszcze gorący przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem do czasu, aż wystygnie. Dżem morelowy własnej roboty gotowy!
Zastosowanie żelfixu znacznie skraca czas przygotowywania dżemu. Dzięki temu owoce nie rozpadają się całkowicie i dżem jest smaczniejszy. Dodatek cytryny podnosi walory smakowe dżemu oraz utrwala piękny kolor.