Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na dużą imprezę na przykład andrzejkową lub sylwestrową. Zupa świetnie przyprawiona, doskonale zaostrza apetyt i syci. Podałyśmy składniki na 4,5 l zupy. Możemy nadwyżkę jej przechowywać w słoikach w lodówce lub w zamrażarce. Jak to przy zupie trochę pracy, ale warto się trudzić bo kociołek meksykański to przesmaczna zupa, zachwyci domowników i gości.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10584
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3225
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2337
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10584
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3225
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2337
Składniki
Wywar.
Do dużego garnka pięciolitrowego wlewamy 2 l wody i wrzucamy żeberka. Wstawiamy całość na ogień. Po zagotowaniu wody solimy ją i dorzucamy włoszczyznę, liście laurowe, ziele i maggi. Gotujemy wywar na małym ogniu do miękkich żeberek.
Możemy wykorzystać do zupy gotowy wywar, najlepiej mięsny. My postanowiłyśmy zrobić zupę od podstaw.
Z gotowego wywaru wyławiamy wszystko. Żeberka oddzielamy od kości i wrzucamy z powrotem do wywaru.
Zupa.
W czasie, gdy gotuje się nam wywar przygotowujemy na patelni mięso i warzywa.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec, ale możemy go zastąpić olejem. Wytapiamy na tłuszczu boczek pokrojony w drobną kostkę i rumienimy schab również pokrojony w niedużą kostkę. Dorzucamy do mięsa cebulę posiekaną drobno, kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Krótko całość przesmażamy. Następnie przyprawiamy koncentratem pomidorowym i papryką wędzoną, kuminem, pieprzem ziołowym.
Całe dobro z patelni wrzucamy do gotowego, odcedzonego wywaru. Dajemy jeszcze papryczki chilli w całości. Gotujemy zupę do miękkiego schabu.
Na koniec dorzucamy do zupy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, odcedzoną z zalewy fasolę i kukurydzę. Gotujemy całość do miękkich ziemniaków, czyli 10-15 minut. Kroimy w plasterki wyłowioną z wywaru marchewkę i dodajemy do zupy. Wyławiamy papryczki chilli.
Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i maggi. Możemy dodać ewentualnie jeszcze trochę kuminu.
Jeśli chcemy by zupa była zawiesista zaciągamy ją zaklepką z mąki, gotujemy chwilę, aby zupa się zagęściła. Wyłączamy ogień i posypujemy zupę posiekaną natką.
Meksykański kociołek gotowy!