Ile zakwas z buraków może stać w lodówce? Po tym terminie traci swoje cenne właściwości

Sięganie po naturalne suplementy diety obecnie staje się coraz bardziej popularne. W szczególności podkreśla się korzystny wpływ kiszonych produktów na zdrowie. Dziś przyjrzymy się bliżej zakwasowi buraczanemu. Sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz jak długo zakwas z buraków może stać w lodówce.

Jak pić zakwas z buraków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Buraki to jedno z tych warzyw, o które stanowczo zbyt rzadko ląduje na naszych stołach. Z reguły przypominamy sobie o nim dopiero przy okazji wigilijnego barszczu. Podczas gdy w burakach kryje się żelazo, witamina c, kwas foliowy oraz cenne przeciwutleniacze. Warzywa te warto nie tylko jeść, ale i zrobić z nich kiszonki. Sprawdź, w jaki sposób pić zakwas z buraków, aby był dla nas najkorzystniejszy. 

Sprawdź także: Jeśli walczysz z oponką na brzuchu i krągłymi udami, ten pomarańczowy koktajl jest dla ciebie. Spala tłuszcz raz-dwa

Jakie właściwości ma zakwas z buraków?

Picie zakwasu z buraków to doskonały sposób na zadbanie o odporność organizmu ma on właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Warto pić go w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomoże ci ustrzec się przed przeziębieniem i grypą. Znajdujące się w zakwasie buraczanym nim żelazo pomaga zadbać o prawidłowy skład krwi, tym samym chroniąc organizm przed anemią.  

Zakwas z buraków pomaga zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową, ponieważ ma działanie probiotyczne. Korzystnie wpływa na trawienie oraz usprawnia metabolizm. Co więcej, wspiera układ sercowo-naczyniowy, pomaga utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi. 

Co więcej, jeśli chcesz mieć piękną skórę, mocne włosy i paznokcie, zakwas buraczany również będzie odpowiedni dla ciebie. Po napój ten powinny sięgnąć osoby, które aktywnie uprawiają sport, ponieważ pomaga regenerować organizm po wysiłku fizycznym oraz wpływa na poprawę kondycji. 

Jak pić zakwas z buraków? Buraczany zakwas możesz pić nawet codziennie, optymalną porcją będzie pół szklanki. 

Jak długo zakwas z buraków może stać w lodówce?

Zanim rozpoczniesz przygotowania zakwasu z buraków, pamiętaj, aby przygotować czyste i wyparzone słoiki. Wówczas będzie mógł być przechowywany przez ok. półtora miesiąca. Buraczany zakwas trzymamy w lodówce. Przeważnie zaleca się przechowywanie go przez okres czterech tygodni. Jeżeli kupimy zakwas w sklepie, warto zapoznać się z datą zdatności do spożycia zamieszczoną na etykiecie produktu. Należy pamiętać, że jeśli zakwas zmienia swój smak, a na jego powierzchni pojawia się osad przypominający pleśń, najprawdopodobniej się zepsuł i należy go wyrzucić. 

Zobacz, w jaki sposób zakwas z buraków przygotowują nasi użytkownicy. 

1. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 37

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 322

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1381

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 293

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133496

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5