Jak gotować bób? Sama woda i sól nie wystarczą

Bób to jeden z tych przysmaków, którym w okresie letnim powinniśmy się zajadać do woli, ponieważ sezon na niego trwa stosunkowo krótko. Warto włączyć go do jadłospisu nie tylko ze względu na smak, ale i cenne wartości odżywcze. Jak gotować bób, aby był najsmaczniejszy, nie śmierdział, ani nie powodował dolegliwości trawiennych. Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Jak gotować bób? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli nie masz pomysłu, co zrobić na letni obiad, koniecznie sięgnij po bób. Możesz go ugotować i podać z masłem oraz sporą ilością koperku, zrobić z niego wegetariańskie kotleciki, świetnie sprawdzi się również w zupie, jako dodatek do makaronu czy składnik farszu do pierogów. Podpowiemy ci, jakie ma właściwości oraz jak gotować bób. Doskonały patent na gotowanie bobu zaprezentował internetowy twórca Piotr Ogiński, znany w sieci pod pseudonimem kochamgotowac

Sprawdź także: Jeśli odchudzasz się latem, nie ma nic lepszego. Zrobisz nie tylko makaron, ale wiele pysznych dań

Jakie właściwości ma bób?

Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla mięsa w przypadku diety wegańskiej i wegetariańskiej. Posiłki bogate w proteiny sprawiają, że długo czujemy się syci, przez co unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami. W bobie znajduje się również błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Warto wspomnieć również o tym, że bób świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej, nie tylko jest sycący, ale i nie zawiera zbyt wielu kalorii, w 100 g surowego bobu jest ok. 88 kcal. 

Nasiona bobu się także dobrym źródłem żelaza, przez co będzie odpowiedni dla osób, które borykają się z anemią. Ma również działanie alkalizujące, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Składniki zawarte w bobie pomagają wesprzeć układ nerwowy, przypisuje się im właściwości wspierające leczenie choroby Parkinsona. Co więcej, zawarty w nim kwas foliowy sprawia, że bób jest świetnym produktem dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga dbać o zdrowie rozwijającego się dziecka. 

Jak gotować bób?

Jeżeli chcesz, aby ugotowany przez ciebie bób wyszedł idealnie, warto zastosować patent wspomniany przez znanego internetowego kucharza Piotra Ogińskiego, czyli kochamgotowacZanim na lokalnym ryneczku, na targu czy w sklepie zakupisz bób, zwróć uwagę na to, jaki ma kolor, powinien być jasno-zielony, pozbawiony plamek, a jego skórka powinna przylegać – unikaj bobu, który ma pęcherzyki pod skórką. 

Zagotuj wodę, aż zacznie wrzeć, następnie dodaj dosyć sporo soli. Wsyp również łyżeczkę sody oczyszczonej, co sprawi, że bób nie straci koloru, przyspieszy to również proces gotowania. Gotuj przez około osiem minut bez przykrycia. Podawaj z masłem oraz solą. Aby uniknąć przykrego zapachu podczas gotowania bobu, do wody warto wrzucić gałązki świeżego koperku lub ziarna kminku.

Źródła: Opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 82

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 35

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3