Najlepsze przepisy na cukinię

Cukinia jest jednym z tych warzyw, które ułatwiają przyrządzanie codziennych posiłków, zwłaszcza w przypadku osób na diecie redukcyjnej. Warto jednak podkreślić fakt, że można z niej wyczarować nie tylko dietetyczne, a i bardzo smaczne dania. Sprawdź, dlaczego powinniśmy jeść cukinię oraz w jakich przepisach sprawdzi się najlepiej.

Jakie dania można zrobić z cukinii? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Lato to doskonały moment, aby włączyć do diety cukinię. Nie tylko ze względu na to, że jest warzywem lekkostrawnym i szybkim w przygotowaniu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się podczas upałów. Wakacje to sezon na cukinie, właśnie teraz jest najsmaczniejsza, a jednocześnie najtańsza, dzięki czemu obiad z jej udziałem nie nadszarpnie naszego domowego budżetu. W poniższym artykule opowiemy ci nieco o wartościach odżywczych tego warzywa, sprawdzimy, w jakiej formie najlepiej jeść cukinię oraz sprawdzimy, co z niej zrobić. 

Sprawdź także: Fasolka nie będzie już wiotka i łykowata. Jak pozbyć się twardego łyka z fasoli?

Cukinia – kalorie, witaminy, wartości odżywcze

Niektórzy nazywają ją kabaczkiem, jednak dla większości jest po prostu cukinią, należy do rodziny dyniowatych, w której możemy znaleźć również ogórka czy dynię. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera błonnik, dzięki czemu świetnie wpływa na trawienie. Nie brakuje w niej również witaminy A, B1, C, K czy PP, jest także bogata w minerały: żelazo, wapń, potas, fosfor, jod i sód. 

Warzywo to jest wprost idealne dla osób, które chcą stracić nieco zbędnych kilogramów, w 100 g znajduje się jedynie 17 kcal. Dlatego możesz zajadać się nią do woli, bez żadnych wyrzutów sumienia. 

Dlaczego powinniśmy jeść cukinie?

Cukinię powinniśmy jeść przede wszystkim ze względu na jej właściwości zdrowotne, wspiera odporność oraz jest źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Warzywo to będzie dobrym wyborem dla osób, które borykają się z problemami żołądkowymi na przykład zgagą, refluksem, a nawet chorobą wrzodową. Ma działanie odkwaszające organizm, a co więcej bardzo szybko się trawi. Powinni sięgnąć po nią również diabetycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Cukinia ma również właściwości korzystnie wpływające na hormony tarczycy. Zawartość błonnika pokarmowego świetnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera prawidłową pracę jelit, zapewnia uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu unikniemy podjadania. 

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie oczu, również powinieneś włączyć do diety cukinię. Warzywo to zawiera barwniki, luteinę i zeaksantynę, które wspierają zdrowie oczu, chronią je również przed chorobami, takimi jak AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej. Cukinia zawiera również kwas foliowy, dlatego powinny spożywać ją kobiety w ciąży, ponieważ ma on ogromne znaczenie w prawidłowym rozwoju dziecka. 

Czy cukinia odchudza?

Oczywiście jedzenie cukinii samo w sobie nie wpłynie magicznie na utratę nadprogramowych kilogramów. Ponieważ proces odchudzania polega na przyjmowaniu mniejszej ilości kalorii, niż wynosi nasze zapotrzebowanie. Jednak włączenie jej do jadłospisu, może znacznie to ułatwić. Podczas odchudzania warto przygotowywać posiłki, które będą miały dużą objętość, dla wielu osób niezbędnym elementem na diecie jest fakt, by czuć się najedzonym, wówczas dużo łatwiej przestrzegają danego jadłospisu. Cukinia w dużej mierze składa się z wody i błonnika pokarmowego, dzięki czemu posiłek na niej oparty będzie mieć dużą objętość przy jednoczesnej niewielkiej liczbie kalorii. Błonnik hamuje uczucie głodu, a także poprawia perystaltykę jelit oraz przyspiesza przemianę materii. 

W jakiej formie najlepiej jeść cukinię?

Cukinia daje ogromne pole do kulinarnych popisów, świetnie smakuje w wersji pieczonej w piekarniku, grillowanej, duszonej, gotowanej na parze czy smażonej na patelni. Oczywiście najzdrowsza będzie wtedy, jeżeli nie dodamy do niej zbyt dużej ilości tłuszczu. Dlatego, zamiast panierować ją i smażyć, lepiej upiecz ją w piekarniku z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Możesz także dodać ją do zupy, ryżu, makaron, zrobić z niej placuszki, frytki, pasztet lub kotleciki. Cukinię można również zaprawiać, świetnie sprawdzi się do przygotowania przetworów na zimę. Nie wszyscy wiedzą o tym, że cukinia może stać się elementem słodkich śniadań, takich jak owsianki czy omlety, a także deserów. Możesz zrobić z niej ciasto lub babeczki. 

Zastanawiałeś się kiedyś, czy cukinię można jeść na surowo? Okazuje się, że tak, warzywo to świetnie sprawdzi się również w surówkach i sałatkach. Wystarczy, że przed zjedzeniem dokładnie ją umyjesz. Co więcej, brak obróbki cieplnej pozwala zachować jej wszystkie niezbędne wartości odżywcze.

Cukinia – przepisy

Nie masz pomysłu na to, co zrobić z cukinii? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Placki z cukinii z serem halloumi

 Placki z cukinii z serem halloumi Zobacz przepis

Placki z cukinii z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Cukinia z marchewką, czosnkiem i chili na zimę

 Cukinia z marchewką, czosnkiem i chili na zimę Zobacz przepis

Cukinia z marchewką, czosnkiem i chili na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szybki obiad zapiekanka makaronowa z cukinii

 Szybki obiad zapiekanka makaronowa z cukinii Zobacz przepis

Szybki obiad zapiekanka makaronowa z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wytrawne gofry

 Wytrawne gofry Zobacz przepis

Wytrawne gofry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Łódeczki z cukinii zapiekane z jajkiem

 Łódeczki z cukinii zapiekane z jajkiem Zobacz przepis

Łódeczki z cukinii zapiekane z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cukinia z szalotkami w zalewie octowej

 Cukinia z szalotkami w zalewie octowej Zobacz przepis

Cukinia z szalotkami w zalewie octowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tagliatelle ze szparagami i boczkiem

 Tagliatelle ze szparagami i boczkiem Zobacz przepis

Tagliatelle ze szparagami i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ratatouille

 Ratatouille Zobacz przepis

Ratatouille / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Letnia tarta z cukinia

 Letnia tarta z cukinia Zobacz przepis

Letnia tarta z cukinia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Cukinia faszerowana z mięsem mielonym

 Cukinia faszerowana z mięsem mielonym Zobacz przepis

Cukinia faszerowana z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sernik z cukinią

 Sernik z cukinią Zobacz przepis

Sernik z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Frytki z cukinii z piekarnika

 Frytki z cukinii z piekarnika Zobacz przepis

Frytki z cukinii z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Dżem figowy

Dżem figowy to wyborny dodatek do kanapek – nie tylko słodkich! Świetnie komp...

Odsłon: 2685

30 min
4
Sałatki Sałatka z porem i szynką

Ta sałatka z porem i szynką to prawdziwa klasyka smaku, która nigdy nie wycho...

Odsłon: 51606

30 min
47
Zupy Zupa z kapusty pekińskiej

Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...

Odsłon: 28895

30 min
19
30 min
35
Przekąski Ciasteczka serowe

Kruche ciasteczka serowe z parmezanem to wspaniała przekąska do piwa czy doda...

Odsłon: 4192

30 min
14