Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Następne słoiki do spiżarni. Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5297
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 405
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5297
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 405
Składniki
Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem. Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki, tak aby się nie dotykały. Blachę wstawiłem do średnio nagrzanego piekarnika, pasteryzowałem dwie i pół godziny w temperaturze 150 stopni C. W trakcie pasteryzowania uzupełniałem wodę, która szybko wyparowuje z blachy.