Spis treści:
W fasolce szparagowej znajdziesz sporo białka i błonnika pokarmowego, dzięki czemu po zjedzeniu takiego posiłku długo będziesz czuć się syty. Jest również niskokaloryczna, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Dodatkowo błonnik pokarmowy pomoże zadbać o prawidłową pracę układu pokarmowego, a także wpłynie na regulowanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. W fasolce jest również sporo substancji mineralnych, między innymi potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi oraz magnez, wapń i fosfor odpowiedzialne za wzmocnienie kości i zębów. Jak widać, fasolka szparagowa jest niezwykle zdrowa, czasem jednak obecne w niej łykowate "nitki" mogą skutecznie popsuć nam radość z jedzenia. Sprawdź, jak pozbyć się łyka z fasolki.
Co zrobić, żeby fasolka nie była wiotka i łykowata?
Przygotowanie młodej fasolki nie nastręcza zbyt wielu problemów, wystarczy ją umyć i usunąć twarde końcówki. Jeśli są mniej więcej równej wielkości, możesz położyć je obok siebie na desce, a następnie jednym machnięciem noża odciąć wszystkie końce równocześnie. Jednak, kiedy warzywo nieco przerośnie, mogą pojawić się w niej łykowate części.
Jak pozbyć się łyka z fasolki? To bardzo proste, przełóż fasolkę do miski i zalej ją gorącą wodą, dzięki czemu dużo łatwiej pozbędziesz się łyka. Teraz wystarczy odciąć końcówki, a następnie nożem podważyć niechciane "nitki".
Jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową?
Pamiętaj, że gotującą się wodę należy dosolić. Młoda, żółta fasolka będzie potrzebować zaledwie pięciu minut, aby była idealnie chrupka i gotowa do zjedzenia. Jeśli trafią ci się starsze sztuki, gotuj je od dziesięciu do 12 minut. W przypadku świeżej zielonej fasolki będzie to osiem minut oraz nawet do 18, jeżeli jest starsza i większa. Jeżeli chcesz, aby twoja fasolka podczas gotowania zachowała piękny, intensywny kolor oraz nie straciła smaku, do gotującej się wody wsyp łyżeczkę cukru.
Źródła: zywienie.abczdrowie.pl
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »