Fasolka nie będzie już wiotka i łykowata. Jak pozbyć się twardego łyka z fasoli?

Doskonała do młodych ziemniaków i jajka sadzonego, pyszna w zupie jarzynowej oraz podana z bułką tartą. W lipcu młoda fasolka jest najsmaczniejsza. Jeżeli jednak trafią ci się większe sztuki, warto wiedzieć, jak ją przygotować, żeby nie była wiotka i łykowata. Oto sprawdzone patenty na to, jak pozbyć się łyka z fasolki.

Jak gotować fasolkę szparagową, żeby nie była łykowata? | Fot.CanvaPro

Spis treści:

W fasolce szparagowej znajdziesz sporo białka i błonnika pokarmowego, dzięki czemu po zjedzeniu takiego posiłku długo będziesz czuć się syty. Jest również niskokaloryczna, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Dodatkowo błonnik pokarmowy pomoże zadbać o prawidłową pracę układu pokarmowego, a także wpłynie na regulowanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. W fasolce jest również sporo substancji mineralnych, między innymi potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi oraz magnez, wapń i fosfor odpowiedzialne za wzmocnienie kości i zębów. Jak widać, fasolka szparagowa jest niezwykle zdrowa, czasem jednak obecne w niej łykowate "nitki" mogą skutecznie popsuć nam radość z jedzenia. Sprawdź, jak pozbyć się łyka z fasolki.

Sprawdź także: Potrawy z bobu. 10 oryginalnych przepisów na dania z bobu na śniadanie, obiad i kolację

Co zrobić, żeby fasolka nie była wiotka i łykowata?

Przygotowanie młodej fasolki nie nastręcza zbyt wielu problemów, wystarczy ją umyć i usunąć twarde końcówki. Jeśli są mniej więcej równej wielkości, możesz położyć je obok siebie na desce, a następnie jednym machnięciem noża odciąć wszystkie końce równocześnie. Jednak, kiedy warzywo nieco przerośnie, mogą pojawić się w niej łykowate części.

Jak pozbyć się łyka z fasolki? To bardzo proste, przełóż fasolkę do miski i zalej ją gorącą wodą, dzięki czemu dużo łatwiej pozbędziesz się łyka. Teraz wystarczy odciąć końcówki, a następnie nożem podważyć niechciane "nitki". 

Jak prawidłowo gotować fasolkę szparagową?

Pamiętaj, że gotującą się wodę należy dosolić. Młoda, żółta fasolka będzie potrzebować zaledwie pięciu minut, aby była idealnie chrupka i gotowa do zjedzenia. Jeśli trafią ci się starsze sztuki, gotuj je od dziesięciu do 12 minut. W przypadku świeżej zielonej fasolki będzie to osiem minut oraz nawet do 18, jeżeli jest starsza i większa. Jeżeli chcesz, aby twoja fasolka podczas gotowania zachowała piękny, intensywny kolor oraz nie straciła smaku, do gotującej się wody wsyp łyżeczkę cukru. 

Źródła: zywienie.abczdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
8
Śniadania Mini omleciki z brokułem i marchewką

Dzisiaj bardzo smaczne, proste i szybkie jedzonko, są to mini omleciki z warz...

Odsłon: 200

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5