Ewa_Gotuje

Jak kupić dobry bób? Zwróć uwagę na te szczegóły

Bób to cenne źródło białka, witamin i minerałów, które są niezbędne dla organizmu do prawidłowego funkcjonowania. Aby cieszyć się właściwościami tego sezonowego warzywa, trzeba mieć pewność, że jest odpowiedniej jakości. Przekonaj się, jak kupić dobry bób.

Jak kupić dobry bób? Proste triki, które uchronią cię przed przepłacaniem | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sezon na bób trwa dość krótko, bo najlepiej smakuje na przełomie lipca i sierpnia. Warto więc w lecie kupić go, aby cieszyć się pysznym smakiem i cennymi właściwościami. Czy świeży bób jest zdrowy? I jak kupić dobry bób, aby mieć pewność, że szybko się nie zepsuje?

Sprawdź także: Napar z jej liści pomaga na bezsenność, migreny i działa przeciwzapalnie. Pij pół godziny przed posiłkiem

Czy świeży bób jest zdrowy?

Każdy miłośnik bobu wie, że dobrze smakuje. Czy jednak ma wartościowe właściwości, które wesprą organizm? Oczywiście, że tak - to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Warzywo zawiera dużą dawkę białka, żelaza i małą ilość sodu, więc jest świetnym zamiennikiem mięsa, szczególnie dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Świeży bób reguluje ciśnienie krwi, poprawia krążenie i pomaga w leczeniu anemii.

Co więcej, hamuje napady głodu, syci na dłużej i zmniejsza zbyt wysoki poziom cholesterolu. Właśnie z tego powodu jest zalecany jako składnik diety odchudzającej. Nie musisz więc dłużej zastanawiać się, czy świeży bób jest zdrowy. 

Jak kupić dobry bób?

Trzeba mieć jednak pewność, że produkt nabyty w warzywniaku jest najwyższej jakości - tylko to gwarantuje, że właściwości świeżego bobu wpłyną korzystnie na organizm. Warto pamiętać też, że warzywo szybko się psuje, co przekłada się na czas spożycia.

Jak kupić dobry bób? Najczęściej sprzedawany jest w foliowych woreczkach, które niestety przyspieszają jego psucie. Musisz przyjrzeć się więc, czy na pewno jest świeży i zdatny do spożycia. Przede wszystkim ziarenka bobu powinny być mniejszych rozmiarów i o regularnym kształcie - wtedy są smaczniejsze. Nie mogą mieć także żadnych przebarwień - interesują cię tylko nasiona jasne i bez plam.

Aby mieć pewność, że kupujesz dobry bób, powąchaj go! Specyficzny, brzydki zapach może zdradzić, że nie jest to produkt spożywczy najwyżej jakości. Jeśli zauważysz, że bób leżał na słońcu (szczególnie w folii), również odstaw go na półkę. Dlaczego? Nasłonecznienie i zamknięcie w szczelnym woreczku przyspiesza dojrzewanie i psucie się warzywa.   

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Organizm wysyła te znaki, gdy jest odwodniony. Spójrz na język i brzuch »

Przetwory, które wytrzymają całą zimę. Jak je przygotować? »

Oto dodatek inny niż wszystkie. Keczup z cukinii nie ma w sobie równych »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Chałka z kruszonką (bez jajek)

Rewelacyjna chałka, na śniadanie lub deser :) Najlepsza z masłem lub powidła...

Odsłon: 3798

>60 min
18
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 20

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

1
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5