Dania jednogarnkowe

Mięta zielona, pieprzowa czy pomarańczowa to bardzo popularne rodzaje tej rośliny. Czy wiesz jednak, jakie właściwości ma mięta truskawkowa i czym się charakteryzuje? Jej zastosowanie w kuchni jest równie ciekawe, a jej zapach pokochają wszyscy fani owoców.

Mięta truskawkowa rozkurcza, wycisza i pobudza trawienie. To tylko część jej właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mięta truskawkowa to roślina, która łączy w sobie właściwości mięty i piękny zapach truskawek. Dla miłośników tych owoców to prawdziwy rarytas i świetny dodatek do codziennej kuchni. Jak stosować jej listki i jak zrobić napar z mięty truskawkowej?

Sprawdź także: Jest tak zdrowe, że można jeść codziennie. Jak przygotować oczyszczający koktajl z kiwi?

Jakie właściwości ma mięta truskawkowa?

Łatwa w uprawie mięta już w starożytności była uznawana za roślinę leczniczą. Dzięki zawartości antyoksydantów, olejków eterycznych, witamin i minerałów ma korzystny wpływ na organizm. Jakie właściwości ma mięta truskawkowa?

Przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie, rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pomaga łagodzić ból gardła, infekcję i migrenę, obniża ciśnienie krwi. Mięta truskawkowa wycisza, uspokaja i wspiera w leczeniu bezsenności. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (otyłością, nowotworami, miażdżycą). Mięta truskawkowa hamuje apetyt, pobudza procesy trawienne i eliminuje niekomfortowe wzdęcia. 

Jak zrobić napar z mięty truskawkowej?

Przepis na prozdrowotny napój nie jest ani trudny, ani czasochłonny i wymaga zdobycia tylko dwóch składników. Jak zrobić napar z mięty truskawkowej? Na początku przygotuj kopiatą łyżkę świeżych liści mięty truskawkowej, obmyj pod bieżącą wodą i przełóż je do szklanki. Następnie zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem przez minimum pięć minut. Po tym czasie wyłów roślinę, a płyn wypij.

Na co pomaga napar z mięty truskawkowej? Przede wszystkim wesprze podczas niestrawności żołądka i problemów gastrycznych. Co więcej, jeśli wypłuczesz nim gardło i jamę ustną, zadziała przeciwzapalnie i antybakteryjnie. 

Jak stosować napar z mięty truskawkowej? Na lepsze trawienie pij pół szklanki herbatki na godzinę przed jedzeniem. Przy problemach żołądkowych i jelitowych, można wypić nawet do czterech filiżanek prozdrowotnego napoju.

Mięta truskawkowa - przeciwwskazania

Choć właściwości mięty truskawkowej zachęcają do jej regularnego spożywania, nie wszyscy mogą cieszyć się z jej dobrego wpływu na organizm. Głównym przeciwwskazaniem do spożywania mięty jest refluks przełyku i zgaga, ponieważ roślina nasili nieprzyjemne dolegliwości. 

Mięty truskawkowej nie należy też podawać zbyt małym dzieciom - nie powinna być stosowana poniżej drugiego roku życia. Uważać powinny również kobiety w ciąży i karmiące, a także cukrzycy (mięta może obniżać poziom cukru we krwi).

Długotrwałe używanie mięty truskawkowej przez każdego może spowodować zgagę, problemy z zasypianiem lub wywołać objawy alergiczne.

Mięta truskawkowa - zastosowanie w kuchni

Mięta truskawkowa charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkawym smakiem, dlatego będzie świetnym składnikiem w diecie zarówno dorosłych, jak i starszych dzieci. Jej zastosowanie w kuchni jest niezwykle uniwersalne - to wspaniały dodatek do słodkich deserów, jak i bardziej wytrawnych sałatek czy mięs. Orzeźwia kompozycję i ładnie dekoruje talerz. Co jeszcze zrobić z mięty truskawkowej? Rewelacyjnie przyozdobi drink lub będzie jego składnikiem. Pasuje także jako baza naparu lub smakowy dodatek do wody czy lemoniady

Źródło: izielnik.pl, florexpol.eu, wapteka.pl, poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety »

Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada »

Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 97

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8