Grill - temat specjalny

Napar z jej liści pomaga na bezsenność, migreny, działa przeciwzapalnie. Do czego stosować miętę truskawkową?

Mięta zielona, pieprzowa czy pomarańczowa to bardzo popularne rodzaje tej rośliny. Czy wiesz jednak, jakie właściwości ma mięta truskawkowa i czym się charakteryzuje? Jej zastosowanie w kuchni jest równie ciekawe, a jej zapach pokochają wszyscy fani owoców.

Mięta truskawkowa rozkurcza, wycisza i pobudza trawienie. To tylko część jej właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mięta truskawkowa to roślina, która łączy w sobie właściwości mięty i piękny zapach truskawek. Dla miłośników tych owoców to prawdziwy rarytas i świetny dodatek do codziennej kuchni. Jak stosować jej listki i jak zrobić napar z mięty truskawkowej?

Sprawdź także: Jest tak zdrowe, że można jeść codziennie. Jak przygotować oczyszczający koktajl z kiwi?

Jakie właściwości ma mięta truskawkowa?

Łatwa w uprawie mięta już w starożytności była uznawana za roślinę leczniczą. Dzięki zawartości antyoksydantów, olejków eterycznych, witamin i minerałów ma korzystny wpływ na organizm. Jakie właściwości ma mięta truskawkowa?

Przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie, rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pomaga łagodzić ból gardła, infekcję i migrenę, obniża ciśnienie krwi. Mięta truskawkowa wycisza, uspokaja i wspiera w leczeniu bezsenności. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (otyłością, nowotworami, miażdżycą). Mięta truskawkowa hamuje apetyt, pobudza procesy trawienne i eliminuje niekomfortowe wzdęcia. 

Jak zrobić napar z mięty truskawkowej?

Przepis na prozdrowotny napój nie jest ani trudny, ani czasochłonny i wymaga zdobycia tylko dwóch składników. Jak zrobić napar z mięty truskawkowej? Na początku przygotuj kopiatą łyżkę świeżych liści mięty truskawkowej, obmyj pod bieżącą wodą i przełóż je do szklanki. Następnie zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem przez minimum pięć minut. Po tym czasie wyłów roślinę, a płyn wypij.

Na co pomaga napar z mięty truskawkowej? Przede wszystkim wesprze podczas niestrawności żołądka i problemów gastrycznych. Co więcej, jeśli wypłuczesz nim gardło i jamę ustną, zadziała przeciwzapalnie i antybakteryjnie. 

Jak stosować napar z mięty truskawkowej? Na lepsze trawienie pij pół szklanki herbatki na godzinę przed jedzeniem. Przy problemach żołądkowych i jelitowych, można wypić nawet do czterech filiżanek prozdrowotnego napoju.

Mięta truskawkowa - przeciwwskazania

Choć właściwości mięty truskawkowej zachęcają do jej regularnego spożywania, nie wszyscy mogą cieszyć się z jej dobrego wpływu na organizm. Głównym przeciwwskazaniem do spożywania mięty jest refluks przełyku i zgaga, ponieważ roślina nasili nieprzyjemne dolegliwości. 

Mięty truskawkowej nie należy też podawać zbyt małym dzieciom - nie powinna być stosowana poniżej drugiego roku życia. Uważać powinny również kobiety w ciąży i karmiące, a także cukrzycy (mięta może obniżać poziom cukru we krwi).

Długotrwałe używanie mięty truskawkowej przez każdego może spowodować zgagę, problemy z zasypianiem lub wywołać objawy alergiczne.

Mięta truskawkowa - zastosowanie w kuchni

Mięta truskawkowa charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkawym smakiem, dlatego będzie świetnym składnikiem w diecie zarówno dorosłych, jak i starszych dzieci. Jej zastosowanie w kuchni jest niezwykle uniwersalne - to wspaniały dodatek do słodkich deserów, jak i bardziej wytrawnych sałatek czy mięs. Orzeźwia kompozycję i ładnie dekoruje talerz. Co jeszcze zrobić z mięty truskawkowej? Rewelacyjnie przyozdobi drink lub będzie jego składnikiem. Pasuje także jako baza naparu lub smakowy dodatek do wody czy lemoniady

Źródło: izielnik.pl, florexpol.eu, wapteka.pl, poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety »

Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada »

Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 221

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17