Ewa_Gotuje

Jak zamarynować schab na kotlety schabowe? Będą kruche, soczyste i mięciutkie jak masełko

Kotlety schabowe to jedna z najczęściej wybieranych opcji na niedzielny obiad. Nic w tym dziwnego. Zaserwowane z mizerią i chrupiącymi ziemniaczkami to iście królewskie danie. Jak zamarynować schab na kotlety schabowe? I dlaczego czasem wychodzą one twarde? Odpowiadamy!

Najlepsze sposoby na marynatę do kotletów schabowych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nawet najmniej doświadczony domorosły kucharz jest w stanie przyrządzić kotlety schabowe. Jednak aby cieszyć się ich chrupiącą teksturą i intensywnym smakiem, należy pamiętać o kilku podstawowych trikach. Dlaczego schabowe wychodzą twarde? I jak zamarynować mięso, aby efekt końcowy był jak najbardziej zadowalający? Poznaj praktyczne wskazówki i zachwyć wszystkich domowników swoimi kulinarnymi umiejętnościami! 

 Sprawdź także: Jak ubijać kotlety schabowe? Większość z nas robi to przez folię spożywczą – duży błąd

Jakie są najczęstsze błędy podczas przyrządzania schabowych?

Jeśli chcesz, aby twoje kotlety schabowe nie tylko wyglądały, ale i smakowały niczym z książki kulinarnej, musisz nauczyć się je przyrządzać krok po kroku. Najważniejsze to unikać najczęściej popełnianych błędów. Na co zwrócić szczególną uwagę? 

Pierwszym przeoczeniem jest stawianie na gotowe rozwiązania. Z jednej strony jest to duża oszczędność czasu, z drugiej natomiast takie produkty zwykle pozostawiają wiele do życzenia. Kolejnym problemem jest mycie mięsa. Okazuje się bowiem, że zamiast wyeliminować z jego powierzchni bakterie, rozprzestrzenisz je po całej kuchni.  

Następnym błędem, którego należy unikać podczas obróbki mięsa, jest jego zbyt mocne rozbijanie. Zbyt intensywne obtłuczenie go spowoduje, że rozpadnie się na patelni. Nie wolno również smażyć surowca, który został przed chwilą wyjęty z lodówki, ponieważ nie ogrzeje się on równomiernie nawet na najlepszej patelni. 

O czym jeszcze warto pamiętać? Na przykład o unikaniu używania sklepowej bułki tartej. Co więcej, jedną ze zwykle popełnianych kulinarnych gaf podczas przyrządzania kotletów schabowych jest zbyt słabe rozgrzanie patelni oraz zbyt długa lub zbyt krótka obróbka termiczna. 

Jak zamarynować schab na kotlety schabowe? 

Najważniejszą decyzją do podjęcia przed rozpoczęciem realizacji jakiegokolwiek przepisu na kotlety schabowe jest wybór składników do marynaty. Bez niej danie to nie będzie odznaczało się niczym szczególnym, a już na pewno nie będzie nadawało się do zaserwowania podczas niedzielnego obiadu. Jak zamarynować schab na kotlety schabowe? 

Kotlety schabowe w tradycyjnej marynacie 

Jeśli gustujesz w klasycznych rozwiązaniach, ten przepis z pewnością ci się spodoba. Rozbij wcześniej przygotowane kotlety na kawałki grubości około pół centymetra. Oprósz je solą i pieprzem, a następnie zanurz w marynacie. Wykonasz ją przy pomocy oleju i drobno posiekanej cebuli. Ułóż kawałki schabu ciasno w misce i przykryj je wykonanym połączeniem. Na sam koniec wlej mleko tak, aby dokładnie przykrywało mięso. Wstaw naczynie do lodówki na co najmniej 10 godzin. Po tym czasie panieruj je w mące pszennej, jajku i bułce tartej, i smaż na ciemnozłoty kolor z obu stron. 

Kotlety schabowe w musztardowo-keczupowej marynacie 

Kolejny przepis należy do tych mniej codziennych. Do jego przyrządzenia potrzebujesz podstawowych przypraw i dodatków, które każdy ma w swojej lodówce. Delikatnie roztłucz mięso, a następnie posól je i popieprz. Wymieszaj musztardę i keczup – wykorzystaj tak powstałą mieszankę do dokładnego polania kawałków. Przykryj całość delikatnie chusteczką i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu wyjmij mięso na około 30 minut przed planowaną obróbką termiczną. Smaż je z obu stron, aż do osiągnięcia złocistego koloru. Ten wariant można serwować razem z domowej roboty frytkami belgijskimi. 

Kotlety schabowe w pikantnej marynacie 

Mamy coś w zanadrzu także dla fanów nieco ostrzejszych smaków. W celu wyczarowania ostrej marynaty potrzebujesz musztardę dijon, pieprz cayenne, sos Worcestershire, cytrynę, sól, rukolę, oliwę, ocet balsamiczny, fetę i ostre papryczki. Wymieszaj składniki na marynatę i nagrzej piekarnik do 160 stopni. Obsmaż kotlety przez dwie do trzech minut na patelni grillowej, a potem posmaruj je marynatą. Włóż je do piekarnika na około trzy minuty, a potem przekręć i ponownie posmaruj miksturą. Kontroluj to, co dzieje się wewnątrz piekarnika, ponieważ dodatek miodu może sprawić, że kotlety bardzo szybko się przyrumienią. Piecz je przez około od sześć minut i podawaj na zmiksowanej rukoli z octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Kropką nad i tego dania będzie surówka z białej kapusty z marchewką, białą rzepą i sokiem z cytryny. 

Kotlety w azjatyckiej marynacie 

Jeśli poprzednia opcja nie przypadła ci do gustu, postaw na kotlety schabowe w azjatyckiej marynacie. Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem orientu, potrzebujesz takich komponentów jak czerwona papryczka chili, czosnek, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, sos sojowy, pasta Sambal Oelek oraz syrop z agawy.

Przekrój papryczki wzdłuż i wyjmij gniazdo nasienne, a następnie drobno je posiekaj. Obierz czosnek i przepuść go przez praskę, a potem wymieszaj z olejem z orzechów włoskich, sosem sojowym, pastą, syropem z agawy, oliwą z oliwek i chili. Marynuj w niej mięso przez co najmniej 10 godzin w lodówce. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, aby nieco odtajało i zacznij smażyć kotlety na złocisty kolor. Pamiętaj, że patelnia nie może być zbyt zimna, ponieważ wpłynie to na końcowy efekt potrawy. 

Kotlety w musztardzie i majonezie 

Jesteś entuzjastą delikatnych połączeń, w takim razie sięgnij po musztardę i majonez. Tę prostą marynatę wykona nawet mało doświadczony domorosły kucharz, a efekt zaskoczy najbardziej wymagające podniebienia. Warto pamiętać, że w tym wypadku sekret dania tkwi w dobrze przygotowanym do obróbki mięsie.

Marynatę na bazie musztardy i majonezu bardzo dobrze uzupełnią twoje ulubione przyprawy. My proponujemy połączyć sól, pieprz, słodką paprykę oraz granulowany czosnek. Potnij schab na niewielkie kotlety, a każdy z nich dokładnie i powoli rozbij tłuczkiem. W oddzielnej miseczce wykonaj marynatę i zalej nią mięso. Wstaw naczynie z półproduktem do lodówki, żeby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Po upływie kilku godzin wyjmij na chwilę mięso, a potem panieruj je w mące, jajku i własnoręcznie przyrządzonej bułce tartej. Smaż je na oleju z obu stron tak, aby powstała chrupiąca panierka. Serwuj je z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką. 

Dlaczego schabowe wychodzą twarde? 

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale jest to bezpośrednio związane właśnie ze wspomnianą marynatą. Nie masz czasu na jej przygotowanie lub wydaje ci się, że mięso doskonale współgra z samą panierką? Niestety musimy cię zmartwić, to właśnie dzięki dodatkowi złożonych mieszanek ziół i przypraw jest ono w stanie nabrać idealnej tekstury, która będzie wprost rozpływać się w ustach. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 112

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29842

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 217

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0