Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny schab, szpikowany ziołami, duszony w oliwie z dodatkiem grzybów i fasolki - rewelacja! A niech tam, może ktoś zapamięta, pełna nazwa tej potrawy to: "Arista alla toscana ai profumi del sottobosco con fagioli all'olio di frantoio". Fajna, nie? Ale powiem Wam, że smakuje też tak dłuuugo!
Namocz fasolę na całą noc. Suszone grzyby namocz w niewielkiej ilości wody na ok. godzinę przed rozpoczęciem gotowania.
Czosnek (1 ząbek), i zioła (bez pietruszki) posiekaj drobno, dokładnie wymieszaj. Dodaj nieco soli (łyżeczkę) i trochę więcej pieprzu.
Utrzyj wszystko dokładnie w moździerzu.
Nakłuj mięso ostrym nożem i naszpikuj mieszanką ziół.
Owiń ciasno nitką, aby nie straciło kształtu w trakcie duszenia.
Rozgrzej w garnku oliwę (dwie łyżki) i obsmaż na dość dużym ogniu dokładnie mięso z każdej strony na złoty kolor.
Wlej wino i poczekaj oż odparuje. Wlej ok. pół szklanki oliwy i duś na małym ogniu, pod przykryciem, ok. godziny. Mięso musi być miękkie.
Wyjmij z sosu i odstaw aby odpoczęło przed pokrojeniem.
W drugim garnku podsmaż na łyżce oliwy dwa posiekane ząbki czosnku, wrzuć odsączoną fasolę i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu do miękkości (45 - 60 minut).
Do nagrzanego wpierw rondla wlej dwie łyżki oliwy i obsmaż na nich starte warzywa - marchew i seler. Wrzuć do nich odsączone grzyby, dodaj natkę pietruszki, wlej trochę wina i gotuj, aż odparuje.
Wlej bulion mięsny i duś na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
W razie potrzeby uzupełniaj płyn wodą, w której moczyły się grzyby.
Sos powinien być bardzo gęsty - same grzyby i warzywa.
Wywar spod pieczonego mięsa zredukuj o ok. 1/3.
Ugotowaną fasolę wyłóż na półmisek, połóż na niej pokrojony w plastry schab i polej sosem spod pieczeni i sosem grzybowym.
Udekoruj natką i podawaj.
Przepis dnia
Staropolski przepis, czyli schab ze śliwkami i czosnkiem. Smakuje zarówno na...
Odsłon: 21734
Schab w plastrach marynowany a następnie duszony z cebulą i ketchupem.
Odsłon: 18417
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 465
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 324
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 295
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 4371
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 302
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 465
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 324
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 295
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 4371
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 302
Składniki
Namocz fasolę na całą noc. Suszone grzyby namocz w niewielkiej ilości wody na ok. godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Czosnek (1 ząbek), i zioła (bez pietruszki) posiekaj drobno, dokładnie wymieszaj. Dodaj nieco soli (łyżeczkę) i trochę więcej pieprzu. Utrzyj wszystko dokładnie w moździerzu.
Nakłuj mięso ostrym nożem i naszpikuj mieszanką ziół. Owiń ciasno nitką, aby nie straciło kształtu w trakcie duszenia.
Rozgrzej w garnku oliwę (dwie łyżki) i obsmaż na dość dużym ogniu dokładnie mięso z każdej strony na złoty kolor. Wlej wino i poczekaj oż odparuje. Wlej ok. pół szklanki oliwy i duś na małym ogniu, pod przykryciem, ok. godziny. Mięso musi być miękkie. Wyjmij z sosu i odstaw aby odpoczęło przed pokrojeniem. W drugim garnku podsmaż na łyżce oliwy dwa posiekane ząbki czosnku, wrzuć odsączoną fasolę i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu do miękkości (45 - 60 minut).
Do nagrzanego wpierw rondla wlej dwie łyżki oliwy i obsmaż na nich starte warzywa - marchew i seler. Wrzuć do nich odsączone grzyby, dodaj natkę pietruszki, wlej trochę wina i gotuj, aż odparuje.
Wlej bulion mięsny i duś na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniaj płyn wodą, w której moczyły się grzyby. Sos powinien być bardzo gęsty - same grzyby i warzywa.
Wywar spod pieczonego mięsa zredukuj o ok. 1/3.
Ugotowaną fasolę wyłóż na półmisek, połóż na niej pokrojony w plastry schab i polej sosem spod pieczeni i sosem grzybowym. Udekoruj natką i podawaj.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2448
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2383