Jakie są najbardziej popularne kotlety, które lądują na talerzach Polaków? Oczywiście schabowe. Doświadczone gospodynie, które tłuką kotlety od wielu lat, nie mają najmniejszego problemu z ich przygotowaniem. Jednak laicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, mogą mieć pewne wątpliwości. Co zrobić, aby kotlety były miękkie i soczyste? Jak ubijać kotlety schabowe, aby nie narobić bałaganu? Na to pytanie znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Jak ubijać kotlety schabowe?
Możesz oczywiście tradycyjnie "stłuc" kotlety za pomocą tłuczka oraz deski do krojenia. Niestety, ta metoda, chociaż najprostsza, ma pewnie wady, przede wszystkim energiczne uderzanie może sprawić, że niewielkie kawałki mięsa wylądują nie tylko na blacie, ale i na kuchennym sprzęcie czy jedzeniu. Ważne, aby pamiętać o higienie podczas przygotowywania posiłków. W surowym mięsie mogą gnieździć się bakterie, które powodują groźne choroby, na przykład Salmonelle. Może ona powodować między innymi poważne zatrucia pokarmowe. Jednak bez obaw, drobnoustroje te giną pod wpływem wysokiej temperatury.
Aby uniknąć bałaganu oraz ewentualnych bakterii, niektóre osoby, nakładają na mięso folię spożywczą i dopiero wówczas zabierają się za tłuczenie kotletów. Ten patent również nie jest idealnym rozwiązaniem. Katarzyna Bosacka w swoim programie "Bosacka daje radę" emitowanym na Canal + ostrzega przed używaniem folii do tej czynności. Zbyt mocne uderzanie tłuczkiem w folię na kotletach może ją przedziurawić, przez co maleńkie kawałki plastiku mogą utkwić w mięsie. Tym samym niechciane tworzywo sztuczne trafi wraz z mięsem do naszego brzucha.
Dlatego podczas ubijania mięsa trzeba wykazać się delikatnością, wówczas nie rozpryśnie się po kuchni. Ponadto zbyt duża siła użyta do ubijania kotletów schabowych może sprawić, że mięso będzie zbyt twarde. Chyba każdy z nas, chociaż raz słyszał określenie, że kotlety są jak podeszwa. Bosacka radzi także, aby używać osobnej deski do mięsa. Ważne również, aby po przygotowaniu kotletów dokładnie sprzątnąć miejsce pracy oraz umyć w gorącej wodzie lub zmywarce wszystkie kuchenne sprzęty.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Idealny pomysł na przekąskę. Paluchy serowo-ziemniaczane »
Apteka w ogrodzie. Roślina uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »
Owoce z największą dawką witaminy C. Opóźniają starzenie, zmniejszają ryzyko nowotworów »