Spis treści:
- Czy pierś z kurczaka trzeba moczyć przed smażeniem?
- Jak przyprawić pierś z kurczaka do smażenia?
- Pierś z kurczaka na pięć sposobów – przepisy
Pierś z kurczaka to składnik, który niemal od zawsze króluje w polskiej kuchni. Trudno się temu dziwić – nie dość, że jest łatwo dostępny i prosty w przygotowaniu, to jeszcze wyróżnia się atrakcyjnym smakiem i dużą uniwersalnością. Niektórzy chętnie dodają go do sałatek, makaronów, szaszłyków i zapiekanek, ale nie tylko – wiele osób często spożywa go w wersji smażonej, np. w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw. Po które z nich warto sięgnąć? Sprawdź, jak przyprawić pierś z kurczaka do smażenia, aby zachwycała swoim smakiem i przypadła do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Sprawdź także: Gotowana golonka z przepisu dziadka. Jaką zupę można zrobić z wywaru z golonki?
Czy pierś z kurczaka trzeba moczyć przed smażeniem?
Gros osób zadaje sobie pytanie, czy pierś z kurczaka trzeba moczyć przed smażeniem. Po pierwsze nie jest to obowiązkowa czynność, a po drugie wiele zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Jeśli zależy ci na maksymalnym podkreśleniu jej smaku, przed smażeniem możesz umieścić ją na kilka godzin w marynacie, zwłaszcza takiej z dodatkiem czegoś kwaśnego, np. soku z limonki.
Istnieje również możliwość namoczenia jej w mleku, jednak metoda ma nie tylko zwolenników, ale i przeciwników. Według tych pierwszych mięso jest wtedy delikatniejsze i bardziej soczyste, natomiast ci drudzy twierdzą, że jest to krótka droga do zatrucia pokarmowego, ponieważ wtedy szybciej rozpoczyna się proces psucia. Inaczej sprawa wygląda w przypadku fermentowanych produktów mlecznych, np. kefiru lub jogurtu, które faktycznie mogą zmiękczyć mięso, a to wszystko za sprawą bakterii kwasu mlekowego.
Jak przyprawić pierś z kurczaka do smażenia?
Możliwości jest naprawdę wiele. Jeśli w kuchni stawiasz na minimalizm, możesz sięgnąć jedynie po sól i pieprz. Doskonałym wyborem będzie również słodka lub ostra papryka oraz czosnek. Masz ochotę na coś bardziej orientalnego? W takim razie idealną opcją dla ciebie będzie imbir lub przyprawa curry. Nie zapominaj także o ziołach – na szczęście do piersi z kurczaka pasuje większość z nich, włączając w to bazylię, estragon, majeranek, tymianek oraz rozmaryn.
Jeśli masz więcej czasu, możesz przygotować marynatę, np. taką na bazie soku z cytryny, chili oraz sosu sojowego. Ponadto warto połączyć ze sobą olej, czosnek, zioła prowansalskie oraz pieprz i sól. Równie dobrze możesz przyprawić już usmażone mięso. Czym konkretnie? Może być to np. przecier pomidorowy z twoimi ulubionymi ziołami i przyprawami.
Pierś z kurczaka na pięć sposobów – przepisy
Skoro już wiesz, jak przyprawić pierś z kurczaka do smażenia i czy pierś z kurczaka trzeba moczyć przed smażeniem, czas zabrać się za gotowanie. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym z tego dość pospolitego składnika wyczarujesz coś pysznego i niebanalnego.
Pierś z kurczaka w ziołach
Jak już zostało podkreślone, pierś z kurczaka to bardzo uniwersalne mięso, które doskonale komponuje się z rozmaitymi przyprawami i ziołami. Jeśli zależy ci na mocno aromatycznej i wyrazistej potrawie, uwzględnij w swoim przepisie suszoną bazylię, zioła prowansalskie, czosnek, białą gorczycę, słodką paprykę, smażoną cebulkę, oregano, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Umyj i osusz pierś z kurczaka, po czym rozbij ją na grubość ok. dwóch centymetrów. Przygotuj mieszankę ziół. Posmaruj mięso olejem, a następnie obtocz je w przyprawach. Usmaż pierś równomiernie z obydwu stron. Gotowe danie możesz podać z ziemniakami i surówką.
Pierś z kurczaka w sosie limonkowo-kokosowym
Jeśli lubisz odkrywać nowe, oryginalne smaki, postaw na pierś z kurczaka w sosie limonkowo-kokosowym. Poza mięsem do przyrządzenia tego dania potrzebujesz czosnku, limonki, papryki, imbiru, czerwonej cebuli, oleju kokosowego, sosu rybnego, sosu chili, mąki ziemniaczanej, mleczka kokosowego, bulionu oraz świeżej kolendry. Pokrój mięso na mniejsze kawałki i każdy z nich rozbij tłuczkiem. Dopraw je skórką z limonki, tartym czosnkiem i imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmaż piersi na dobrze rozgrzanym oleju, po czym przełóż je na talerz. Na tej samej patelni umieść pokrojoną cebulę i paprykę, a po kilku minutach podsmażone wcześniej mięso. Po podgrzaniu zalej całość bulionem i kontynuuj obróbkę termiczną przez minutę. Po upływie tego czasu dolej sos rybny i chili, mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Jeśli chcesz, żeby sos był bardziej gęsty, oprósz zawartość patelni mąką ziemniaczaną, wymieszaj i zagotuj. Na koniec posyp potrawę świeżą kolendrą.
Pierś z kurczaka w parmezanie
Dobierając dodatki do swojej piersi z kurczaka, nie musisz ograniczać się jedynie do ziół i przypraw. Równie dobrze możesz wyczarować pyszną panierkę, np. taką na bazie parmezanu. Pozostałe komponenty, których potrzebujesz do zrealizowania tego przepisu, to bułka tarta, jajko oraz sól i pieprz. Pokrój pierś z kurczaka na kilka części i każdą z nich rozbij tłuczkiem. Wbij do głębokiego talerza jajko i roztrzep je z dodatkiem pieprzu oraz soli. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą i parmezan. Obtocz piersi z kurczaka w jajku oraz bułce tartej i parmezanie, a następnie umieść je na dobrze rozgrzanym oleju. Smaż je do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Po obróbce termicznej odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podaj z dowolnymi dodatkami, np. sałatką i ziemniakami.
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym to idealny wybór nawet dla najbardziej wymagających smakoszy. Sam sos powstaje z pomidorów z puszki, cebuli, czosnku, śmietany kremówki, suszonej bazylii i oregano oraz soli i pieprzu. Jak przyprawić pierś z kurczaka do smażenia? Idealnie sprawdzi się tutaj słodka papryka oraz sól i pieprz. Ponadto przyda ci się olej do smażenia oraz natka pietruszki. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki, po czym umieść je w marynacie z oleju, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. Po godzinie usmaż mięso z obydwu stron. Wlej do rondelka olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwilowej obróbce termicznej dorzuć pomidory wraz z ziołami i przyprawami. Gdy sos się nieco zredukuje, dodaj piersi z kurczaka i duś całość przez około pięć minut, co jakiś czas mieszając zawartość rondelka. Wlej śmietanę, wymieszaj i zdejmij garnek z palnika. Przed podaniem posyp danie natką pietruszki.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »