Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Parmezan to jeden z najbardziej znanych serów na świecie. Jest to produkt o charakterystycznym smaku, który wyśmienicie współgra z wieloma potrawami. Skąd pochodzi i jak się robi parmezan? Do czego można go dodać i jakim innym serem można go zastąpić?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co to jest parmezan?

- Jak się robi parmezan?

- Jaki parmezan jest najlepszy?

- Do czego dodać parmezan?

- Jak przechowywać parmezan?

- Jakim serem zastąpić parmezan?

- Czy parmezan jest zdrowy?

- Co zrobić z parmezanem?

 

Parmezan to pierwszy produkt spożywczy, który przychodzi ci do głowy, gdy myślisz o serach? Nic dziwnego - ten wyrób zyskał popularność dzięki charakterystycznemu smakowi, a także mnogości zastosowań w kuchni. Jak powstaje i skąd pochodzi? Jak wybrać taki, który cechuje się dobrą jakością, i jak poprawnie przechowywać ten ser? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Parmezan: co to za ser?

Parmezan, a tak naprawdę Parmigiano Reggiano, to jeden z najsłynniejszych i najchętniej spożywanych długodojrzewających serów na świecie. Historia tego artykułu sięga XII-wiecznych Włoch. Jego receptura została opracowana przez benedyktyńskich mnichów zamieszkujących tereny regionu Emilia-Romania, a dokładniej Parmę i Reggio Emilię. Za jego powstaniem kryje się bardzo prosta idea - w owych czasach należało opracować metodę produkcji, która zapewniałaby serowi jak najdłuższą przydatność do spożycia.

Uwielbiasz parmezan? Co to za ser i dlaczego jest taki pyszny? Smaku temu produktowi nadaje długi okres leżakowania oraz wieloetapowe przygotowanie. Dzięki swojej wyjątkowości trafił on do czołówki najpyszniejszych i najbardziej wartościowych serów eksportowanych do większości krajów na świecie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak się robi parmezan?

Jesteś ciekawy, jak się robi parmezan? Parmigiano Reggiano to twardy ser podpuszczkowy, który po wytworzeniu leżakuje przez okres od 12 do 36 miesięcy. Technika stosowana do jego wyrobu pozostaje niezmieniona od XII wieku.

Mleko używane do parmezanu pochodzi od krów rasy Reggiana, które muszą być żywione w ściśle określony sposób. Co to oznacza? Zwierzęta należy wypasać na łąkach o konkretnym składzie roślinnym. W innym wypadku istnieje możliwość, że końcowy produkt będzie miał zupełnie inny smak niż klasyczny wyrób mleczarski. Krowy nie mogą spożywać nie tylko rzepaku czy buraków, ale również warzyw i owoców.

Produkcja parmezanu składa się z kilku etapów. Niepasteryzowane mleko wlewane jest do kadzi, a następnie podgrzewane i wzbogacane o serwatkę. Po wystąpieniu koagulacji podpuszczka krojona jest na mniejsze fragmenty, które następnie są gotowane na wolnym ogniu.

Jak się robi parmezan? Kolejnym etapem jest odsączenie płynu przez specjalne muślinowe serwetki i uformowanie z niego serów. Każdy produkt oznaczany jest datą wytworzenia, a także specjalną etykietą potwierdzającą jego szlachetne pochodzenie. Na końcu ser zamyka się w specjalnej formie na jeden dzień, po czym trafia on do solanki na 20-25 dni. Podczas ostatniego kroku, czyli dojrzewania, mleczne krążki muszą być przewracane dokładnie co 7 dni, aby nie stracić swojego charakterystycznego kształtu.

Parmezan: jaki jest najlepszy?

Uwielbiasz włoską kuchnię i nie wyobrażasz sobie swoich potraw bez tak wspaniałego produktu, jakim jest parmezan? Jaki jest najlepszy i jak rozpoznać, że masz do czynienia z prawdziwie wartościowym serem?

Najlepiej postawić na produkt oryginalny. Podczas procesu produkcyjnego parmezan jest znakowany specjalnymi etykietami, które świadczą o jego pochodzeniu i jakości. Nawet jeśli ser sprzedawany jest w mniejszych kawałkach, etykieta musi być widoczna na jego opakowaniu. Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupów?

Po pierwsze poszukaj na skórce sera stempla z powtarzającym się wykropkowanym wzorem „Parmigiano Reggiano". Zaraz obok powinien znajdować się numer identyfikacyjny serowni i data produkcji. Parmezan powinien być opatrzony także znakiem zgodności z normą oraz znakiem zgodności DOP, czyli chronioną nazwą pochodzenia, która jest nadawana przez odpowiednie organy UE.

Zobacz: Kopytka buraczane z parmezanem i chipsami z pietruszki

Do czego dodać parmezan?

Parmigiano Reggiano charakteryzuje się niezwykle specyficznym smakiem, dlatego też pasuje do określonych potraw. Do czego dodać parmezan, aby cieszyć się przysmakami jak z włoskiej restauracji? Opcji jest naprawdę wiele, zaczynając od sałatek, przez dania warzywne, a nawet po mięsne przekąski.

Parmezan doskonale łączy się z takimi składnikami jak suszone pomidory, figi, śliwki, orzechy włoskie i laskowe, oryginalny włoski makaron, por, czosnek, a nawet baranina. Możliwości jest naprawdę wiele. Nie masz pomysłu na weekendowy obiad lub kolację? Spróbuj chipsów z parmezanu, kurczaka z parmezanem lub szparagów z parmezanem pod beszamelem.

Jak przechowywać parmezan?

Jak przechowywać parmezan, gdy już postanowisz się w niego zaopatrzyć? Wystarczy, że będziesz trzymać go w najchłodniejszej części lodówki. Pamiętaj, aby kupić produkt w jednym dużym kawałku. Ser może być przechowywany w chłodnym miejscu nawet przez dwa miesiące. Owiń go woskowym papierem i folią aluminiową. Ten pierwszy powinien być wymieniany na nowy za każdym razem, gdy postanowisz wyjąć parmezan na zewnątrz. Na skórce pojawiła się wilgoć? Nic nie szkodzi - wystarczy ją zetrzeć, żeby uratować ser przed utratą charakterystycznego aromatu.

Jakim serem zastąpić parmezan

Nie masz dostępu do dobrej jakości składnika i zastanawiasz się, jakim serem zastąpić parmezan? Może cię to zaskoczy, ale najlepszy efekt osiągniesz, zastępując go zupełnie innymi artykułami spożywczymi aniżeli ser. Jakie to produkty?

Wśród nich znajdziesz przede wszystkim płatki drożdżowe, Gomasio, czyli przyprawę na bazie sezamu i soli, a także przyprawę z czerstwego chleba. Jeśli koniecznie chcesz postawić na serowy odpowiednik, wybierz inny włoski ser, np. Pecorino Romano, lub jego polską wersję, czyli dojrzałego oscypka.

Parmezan a zdrowie

Jesteś ogromnym entuzjastą włoskich specjałów? W takim razie z pewnością zainteresuje cię zagadnienie - parmezan a zdrowie. Czy można go jeść bez żadnych ograniczeń, jeśli cierpisz na przewlekłe schorzenia, np. cukrzycę lub miażdżycę?

Parmezan jest lekkostrawny, a do tego zawiera szereg cennych substancji, w tym wapń, żelazo, miedź i cynk, a także białko i witaminy z grupy B, które mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i pracę mózgu. Ponadto, spożywając parmezan, możesz cieszyć się zastrzykiem wielu drogocennych aminokwasów - leucyny, metioniny, tryptofanu, fenyloalaniny, waliny, alaniny, a także kwasu glutaminowego i asparaginowego. Witamina A zawarta w tym specjale działa prewencyjnie w kontekście wzroku, a witamina E przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu.

Badania pokazują również, że ser pomaga w obniżaniu ciśnienia tętniczego. Parmezan jest dodatkowo ubogi w cholesterol - co prawda jest dość kalorycznym elementem potraw, ale jego niewielka ilość może być spożywana przez osoby z insulinoopornością, cukrzycą czy schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

 

1. Szparagi z parmezanem pod beszamelem

Szparagi z parmezanem pod beszamelem

Szparagi z parmezanem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Jajecznica z pieczarkami i parmezanem

Jajecznica z pieczarkami i parmezanem

Jajecznica z pieczarkami i parmezanem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Frytki z parmezanem i chili

Frytki z parmezanem i chili

Frytki z parmezanem i chili przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Chipsy z parmezanu

Chipsy z parmezanu

Chipsy z parmezanu przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Zupa kurkowa z parmezanem

Zupa kurkowa z parmezanem

Zupa kurkowa z parmezanem  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Zupa pomidorowa z czosnkiem i parmezanem

Zupa pomidorowa z czosnkiem i parmezanem

Zupa pomidorowa z czosnkiem i parmezanem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Kotlety ziemniaczane z parmezanem

Kotlety ziemniaczane z parmezanem

Kotlety ziemniaczane z parmezanem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Jakie zupy warto jeść zimą? »

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? »

Jedno z najzdrowszych zielonych warzyw - coraz popularniejsze na polskich stołach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

Polecam smaczne ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady, ciasto łatwe i pros...

Odsłon: 17

30 min
0
Desery Twarogowe ciasteczka z cukrem

Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...

Odsłon: 111

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5