Grill - temat specjalny

Sól, pieprz i cytryna, połączenie na bóle gardła, kaszel, a nawet migrenę. Jak stosować?

Dopadł cię ból gardła? Koniecznie wypróbuj naturalną miksturę, która bez trudu przygotujesz ze składników, które znajdziesz w swojej kuchni. Zadziała antybakteryjnie oraz wzmocni twoją odporność, wszystko to dzięki połączeniu soli, cytryny oraz czarnego pieprzu. Sprawdź, jak przygotować domowy napój na ból gardła.

Domowy sposób na ból gardła | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pomaga łagodzić ból, działa antyseptycznie, a także wesprze twoją odporność. Domowa mikstura na ból gardła w mig przywróci cię do zdrowia. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak ją przygotować, oraz jakie prozdrowotne właściwości kryją się w napoju przygotowywanym na bazie cytryny, czarnego pieprzu oraz soli. Z tych składników możesz także przygotować kurację do ssania na uporczywy kaszel, ból brzucha czy migrenę! 

Sprawdź także: Nie wyrzucaj łupin z cebuli! Przydadzą się przy infekcjach i grypie

Sól – właściwości

Na pewno słyszałeś o tym, że aby zachować zdrowie, należy ograniczyć spożywanie soli. To prawda, zbyt duża jej ilość może negatywnie oddziaływać na organizm. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) odpowiednia dawka dla osoby dorosłej to pięć gramów na dzień, co w przeliczeniu oznacza jedną łyżeczkę. Warto jednak zaznaczyć, że sól jest także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wykazuje właściwości detoksykujące, wspiera usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Ma również działanie antyseptyczne – niegdyś używano jej do oczyszczania ran, dziś wykorzystuje się ją, np. do płukanek na bolące gardło. Sól jest także przydatna w leczeniu chorób związanych z drogami oddechowymi, np. astmy, zapalenia płuc, zapalenia zatok. Pomaga również na dolegliwości związane z bólem oraz stanami zapalnymi gardła i krtani, ma także działanie przeciwkaszlowe oraz będzie pomocna przy zatkanym nosie. Ma także działanie przeciwbiegunkowe. 

Co więcej, sól wspiera regulowanie gospodarki sodowo-potasowej, przez co stabilizuje ciśnienie krwi. Ponadto warto wybierać sól, w której znajduje się jod, ma on wpływ na prawidłową pracę układu hormonalnego (w tym hormonów tarczycy) oraz nerwowego. 

Pieprz czarny – właściwości

W pieprzu znajduje się wiele substancji pozytywnie wpływających na organizm, między innymi jest źródłem wielu minerałów takich jak: magnez, wapń, żelazo, miedź czy mangan. Znany jest także ze swojej zawartości piperyny, która ma właściwości antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwstarzeniowo. Pieprz polecany jest również w stanach przeziębienia, ma działanie przeciwgorączkowe, rozgrzewające, pomaga także wzmocnić odporność. 

Co więcej, pieprz wpływa na produkcję soków trawiennych, dzięki czemu pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego. Pomaga na biegunki, zaparcia czy wzdęcia, wspierając usuwanie gazów z jelit. Warto dodać również, że pieprz ma działanie przyspieszające metabolizm, co pozytywnie wpływa na utratę zbędnych kilogramów. Przyprawie tej przypisuje się także właściwości redukujące stres

Cytryna – właściwości

Prozdrowotne działanie cytryny jest powszechnie znane. Zawarta w niej witamina C wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, działa antybakteryjnie, pomagając zwalczać infekcje, a także zapobiegając przeziębieniom i grypie. Ponadto ma działanie antyseptyczne, dlatego poleca się ją w celu pozbycia się stanów zapalnych gardła. Ma także właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz nowotworami. Spożywanie cytryny ma również wpływ na zachowanie pięknej elastycznej, zdrowej i promiennej skóry. 

Dodatkowo cytryna ma właściwości detoksykujące, dzięki czemu wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Pozytywnie wpływa również na procesy trawienne, a także korzystnie działa na wątrobę, stymuluje wytwarzanie żółci. Co więcej, cytryna wspiera działanie układu krążenia poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejsza również ryzyko zawałów, udarów i miażdżycy. 

Jak łączyć sól, pieprz i cytrynę?

Do przygotowania napoju na ból gardła, będzie potrzebna szklanka ciepłej wody, sok z wyciśniętej połówki cytryny, łyżeczka soli oraz pół łyżeczki czarnego pieprzu. Z takiej mikstury należy zrobić płukankę, która może być używana nawet kilka razy dziennie. Możesz również przygotować plaster cytryny, posypać go solą i pieprzem, a następnie tak przygotowany kawałek ssać przez 10 minut. Taka kuracja świetnie pomoże na uporczywy, suchy kaszel.

Jeśli dopadł cię katar i masz zatkany nos, wypróbuj mieszankę z soli, pieprzu, cynamonu i kminku, połączonych w równych proporcjach. Wdychanie takiej mikstury ma pomóc oczyścić zatoki oraz pozbyć się drobnoustrojów z dróg oddechowych. 

Składniki te mogą pomóc również na migrenę. Do szklanki wlej wodę, sok z połówki cytryny, skórkę z cytryny oraz łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu. Napój wymieszaj i wypij. Taka mikstura będzie pomocna również na ból brzucha, niestrawność lub nudności, warto dodać do niego również kawałek startego imbiru. 

Na co pomagają sól, pieprz i cytryna?

Połączenie cytryny, soli i pieprzu świetnie sprawdzi się w przypadku przeziębienia i grypy, pomoże również na gorączkę i dreszcze. Ma działanie zwalczające infekcje, właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, można stosować go również jako płukankę jamy ustnej, jeżeli wystąpiły w niej stany zapalne. Co więcej, taka mieszanka ma silne działanie przeciwutleniające. Napój z tymi składnikami może pomóc również w przypadku migreny oraz dolegliwości trawiennych. Jeśli chcesz poprawić swój metabolizm i wesprzeć proces odchudzania, również możesz sięgnąć po napój na bazie cytryny, pieprzu i soli. 

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 91

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10183

30 min
18
Ciasta Domowe rurki z bitą śmietaną

Jeśli szukasz słodkiej przekąski, którą możesz podać do popołudniowej kawy, p...

Odsłon: 133

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1