Grill - temat specjalny

Nie wyrzucaj łupin z cebuli! Przydadzą się przy infekcjach i grypie

Wyrzucanie łusek cebuli to błąd nagminnie popełniany przez Polaków. Należy tego unikać, ponieważ łupiny cebuli pod względem zawartości witamin znacznie przewyższają samo warzywo. Podpowiadamy więc, jak w pełni wykorzystać ten naturalny skarb, przygotowując domowy napar z łupin cebuli.

Łupiny z cebuli | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cenne właściwości łupin cebuli. To skarb dla zdrowia i urody

O tym, że cebula jest skarbnicą cennych składników odżywczych, wie niemal każdy. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że łuski rośliny mogą zawierać nawet więcej witamin niż ona sama.

Właściwości łupin cebuli czynią je naturalnym antyoksydantem, a także lekiem o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyalergicznym czy przeciwmiażdżycowym. To dlatego, że zawierają one dużą dawkę kwercetyny, która w tej postaci jest dobrze przyswajalna dla organizmu.

Łuski cebuli są co prawda niejadalne, jednak spożywane w formie naparu pozwalają nam utrzymać organizm w dobrej kondycji i wzmocnić odporność z uwagi na zawartość:

  • Błonnika pokarmowego
  • Flawonoidów
  • Związków siarkowych
  • Wapnia
  • Magnezu
  • Żelaza
  • Selenu
  • Potasu
  • Chromu

Z uwagi na powyższe, „herbatkę” z łupin cebuli zaleca się osobom zmagającym się z zaburzeniami układu pokarmowego, problemami ze snem oraz wszystkim tym, którzy chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów.

Napar możemy wykorzystać również z korzyścią dla naszej urody, np. w formie płynu przemywania twarzy. Taki naturalny tonik powinien złagodzić stany zapalne skóry i wypryski. Bez obaw można również przecierać nim popękane pięty.

Jak zrobić napar z łupin cebuli we własnym domu?

Aby przygotować domowy napar z łupin cebuli, należy gotować łuski w litrze wody przez około kwadrans tak, aby doprowadzić je do wrzenia. Później napój wystarczy jedynie odcedzić i poczekać, aż ostygnie.

Jak pić napar z łupin cebuli tak, aby służył organizmowi?

Taką „herbatkę najczęściej zaleca się pić wieczorem, tuż przed snem, ponieważ wycisza nas ona i ułatwia nam zasypianie.

Można jednak sięgać po nią o dowolnej porze w ciągu dnia, w wersji solo lub z dodatkiem miodu dla smaku. Pierwsze zmiany w naszym organizmie powinniśmy zauważyć już po kilku tygodniach tej zdrowotnej kuracji. 

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3536

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 97

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14866

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17