Grill - temat specjalny

Jak zrobić buzę – zdrowy i orzeźwiający napój z kaszy jaglanej?

Buza, zwana też bozą, to rodzaj napoju, który nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością. Szkoda, bo mógłby zachwycić swoim smakiem wiele osób! Jak zrobić buzę, żeby wydobyć z niej to, co najlepsze? Poznaj sprawdzony przepis i przyrządź ją w zaciszu własnej kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Buza należy do tych napojów, o których w Polsce mało kto słyszał. Trudno się temu dziwić - nie jest ona naszym narodowym specjałem i można natknąć się na nią jedynie na terenie Podlasia. Jedno jest pewne - to dość nietypowy przysmak, który prawdopodobnie nie każdy odważyłby się spróbować. Jego fani z jednej strony chwalą go za ciekawy smak, inni natomiast za prozdrowotne właściwości. Co to jest buza i skąd pochodzi? Jak zrobić buzę w domu, żeby nie odbiegała mocno od oryginału? Odkryj kilka ciekawostek i praktycznych wskazówek!

Co to jest buza 

To nic innego, jak lekko sfermentowany napój na bazie kaszy jaglanej, charakteryzujący się kwaskowatym posmakiem i dość gęstą konsystencją. Największą popularnością cieszy się w krajach bałkańskich, zwłaszcza Macedonii Północnej, Albanii, Serbii i Bułgarii. Równie często serwowany jest w Turcji, gdzie przyrządza się go nie z kaszy jaglanej, a ze sfermentowanej kukurydzy lub z ciecierzycy. 

Jak zrobić buzę? Sposób jej przygotowywania różni się od konkretnego kraju - w jednym jest nieco słodsza, w innym natomiast bardziej wytrawna. Co ciekawe, w niektórych miejscach, np.w Turcji, najchętniej serwowana jest zimą, a jeszcze w innych latem (wtedy najczęściej można natknąć się na nią w cukierniach i kawiarniach). 

Buza to napój dobrze znany wielu mieszkańcom Podlasia, zwłaszcza Białegostoku. Trafiła tam jeszcze przed I wojną światową wraz z macedońskimi imigrantami i na dobre zagościła w tamtejszych stronach. Dziś widnieje na Liście Produktów Tradycyjnych, czyli takich, które stanowią ważny element dziedzictwa kulturowego tego regionu. 

W Białymstoku wciąż istnieją kawiarnie, które serwują buzę swoim gościom i przyciągają tym samym turystów z całej Europy. Zazwyczaj podawana jest ona z chałwą, czyli zgodnie z dawną tradycją. Masz ochotę na pyszny i orzeźwiający napój z kaszy jaglanej? Nie zwlekaj i wyczaruj go w zaciszu własnej kuchni, według oryginalnej receptury! 

Jak zrobić buzę krok po kroku?  

Przygotowanie buzy jest proste, ale dość czasochłonne, a to wszystko za sprawą procesu fermentacji, któremu jest poddawana. Jedno jest pewne - efekt cię zachwyci i napój ten już na stałe zagości w twoim jadłospisie. Jak zrobić buzę krok po kroku?  

Aby przyrządzić buzę według oryginalnej receptury, musisz zaopatrzyć się w takie składniki jak sucha kasza jaglana, cytryny, cukier, woda oraz świeże drożdże. Niektóre przepisy uwzględniają również rodzynki, więc spokojnie możesz dodać je do swojego napoju.  

Wsyp kaszę na drobne sitko i przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Gdy nabierze miękkości, zdejmij garnek z palnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj jego zawartość do momentu, aż otrzymasz jednolitą masę.  

Zagotuj w drugim garnku większą ilość wody z cukrem, dodaj zblendowaną kaszę i dokładnie wymieszaj. Po obróbce termicznej dolej do niej sok z cytryn, a następnie przecedź całość przez sitko – aby mieć pewność, że płyn będzie całkowicie pozbawiony twardych kawałków, możesz wyłożyć sitko gazą.  

Pozostaw napój do ostygnięcia, a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, odlej od niego trochę płynu i dodaj do niego drożdże. Tak powstałą miksturę odstaw na bok na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po kwadransie połącz ją z resztą składników.  

Przelej napój do szklanych butelek, wsyp do każdej z nich rodzynki i mocno zakręć. Najlepiej umieścić je na ok. 24 godziny w ciepłym miejscu, a następnie przechowywać w lodówce – maksymalnie przez trzy-cztery dni. Jeśli chcesz, żeby buza była jeszcze smaczniejsza i bardziej orzeźwiająca, podawaj ją z kostkami lodu. Smacznego! 

Sprawdź także: Czego nie łączyć z mlekiem?

Buza – właściwości kaszy jaglanej  

Niektórzy cenią buzę nie tylko za jej walory smakowe, ale również liczne właściwości, które zawdzięcza swojemu kluczowemu składnikowi, czyli kaszy jaglanej. Co dokładnie się w niej kryje i skąd bierze się jej prozdrowotne działanie? 

Kasza jaglana zawiera niewiele skrobi, ale za to obfituje w dobrze przyswajalne białko. Co więcej, uchodzi za prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów - można znaleźć w niej m.in. witaminy z grupy B oraz miedź i żelazo.  

Jako że kasza jaglana nie zawiera glutenu, mogą sięgać po nią osoby zmagające się z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Dodatkowo przypisuje się jej działanie przeciwwirusowe - jej regularne spożywanie może zmniejszać stany zapalne w organizmie, np. w okresie przeziębienia.  

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że kasza jaglana znajduje zastosowanie w naturalnej pielęgnacji - dzięki obecności krzemionki produkt ten doskonale działa na skórę, włosy i paznokcie. Warto uwzględnić ją w jadłospisie również ze względu na zawartość lecytyny i witaminy E, które poprawiają pamięć i koncentrację oraz obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.  

Jak zrobić buzę, którą będą mogli spożywać absolutnie wszyscy? Niestety nie jest to do końca możliwe - kasza jaglana posiada wysoki indeks glikemiczny, więc nie jest wskazana dla osób z zaburzeniami metabolicznymi, w tym cukrzycą i insulinoopornością.  

Jeśli nie buza, to może mleko jaglane?  

Jeśli naszła cię ochota na napój jaglany, ale buza to nie twoja bajka, możesz postawić na mleko roślinne, które ma wiele zastosowań w kuchni. Wyczarujesz je z takich składników jak ugotowana kasza jaglana, migdały lub orzechy nerkowca, wiórki kokosowe oraz woda 

Orzechy należy namoczyć przez całą noc w wodzie, a następnie obrać je ze skórek. Kaszę warto kilkukrotnie przepłukać, aby pozbyć się goryczki - po tej czynności wsyp ją do garnka, zalej wodą i ugotuj, a po obróbce termicznej odstaw do ostygnięcia.  

Zblenduj kaszę wraz z orzechami, wiórkami kokosowymi i dodatkową porcją wody. Powstałą masę przecedź przez gęste sitko, a jeśli takowym nie dysponujesz, użyj zwykłej gazy. Gotowe mleko przechowuj w lodówce.  

Jak zrobić buzę? Nietypowe napoje od Smaker.pl 

Skoro już wiesz, jak zrobić buzę, czas posmakować innych nietypowych napojów. W naszym serwisie znajdziesz ich całe mnóstwo! Kawa z koglem-moglem, koktajl z sosny i mango, straszny poncz czy kompot z begonii to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki i już dziś rozpocznij wielkie eksperymentowanie w kuchni!  

Reklama

Zobacz także:

Gdzie rosną grzyby we wrześniu 2022? W polskich lasach zwróć uwagę na te drzewa »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Chrupiąca dymka dodatek do wszystkiego

Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...

Odsłon: 917

15 min
15
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 85

30 min
2
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 60

30 min
5
30 min
4
15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

3