Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To nieco zmodyfikowany przepis na kawę po wietnamsku. Do oryginalnej receptury potrzebna jest bowiem specjalna kawa, sposób parzenia jest też inny. Smak kawy z koglem-moglem jest jednak bardzo zbliżony do oryginału. Pokochają ja fani kaw z dodatkami, bo oprócz kofeiny zawiera solidną dawkę cukru, która potrafi postawić na nogi nawet najbardziej zaspanych. Czy nadaje się do codziennego picia, musicie ocenić sami. Warto spróbować, bo smak ma wyjątkowy.
Polecam.
Odsłon: 1276
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1667
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1146
Polecam.
Odsłon: 1276
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1667
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1146
Składniki
Jajka wyparz, oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj miodu i miksuj aż masa zrobi się jasna i puszysta, wtedy powoli wlewaj stopniowo mleko skondensowane i nadal miksuj.
Zaparz kawę w ulubiony sposób, tak by wyszło ok. 150 ml napoju dla jednej osoby. Wlej do kawy kogel-mogel z żółtek, miodu i mleka skondensowanego - jest gęsty, więc zatrzyma się na powierzchni. Posyp odrobiną kardamonu, który wyostrzy smak kawy. Kawa z koglem-moglem jest słodka, nie potrzebuje towarzystwa deseru. Uwaga! Ponieważ do kawy z koglem-moglem używa się surowych jaj, pamiętaj, by były to jajka ze sprawdzonego źródła.