Ewa_Gotuje

Czego nie łączyć z mlekiem?

Warto wiedzieć, które produkty spożywcze można ze sobą łączyć, a które nie. Nie chodzi tylko o walory smakowe, ale przede wszystkim o potencjalne rewolucje żołądkowe. Zapewne pamiętasz o zaleceniach babci, aby nie łączyć kwaśnego jedzenia z mlekiem? Warto zaczerpnąć szerszą wiedzę na ten temat.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Łączenie niektórych pokarmów może powodować zaburzenia metabolizmu w układzie pokarmowym. W efekcie dochodzi do zahamowania wchłaniania substancji, wzdęć, fermentacji, aktywowania procesów gnilnych czy wydzielania toksyn. Brzmi bardzo poważnie i rzeczywiście tak właśnie może być. Nieodpowiednie łączenie pokarmów może skończyć się dyskomfortem, a nawet silnym bólem. Zatem to kluczowa kwestia, jeżeli chodzi nie tylko o nasze zdrowie, ale co za tym idzie – samopoczucie.

Mleko - właściwości 

Zanim dowiesz się, z czym nie łączyć mleka, warto odpowiedzieć sobie na inne pytanie - jakie wartości odżywcze ma mleko? Właściwości tego napoju są naprawdę godne uwagi, dlatego tak wiele osób regularnie po nie sięga. Około 240 g pełnego mleka krowiego zawiera: 

  • 8 g białka,  
  • 8 g tłuszczu,  
  • wapń (28 proc. zalecanego dziennego spożycia),  
  • witaminę D (24 proc. zalecanego dziennego spożycia), 
  • witaminę B2 (26 proc. zalecanego dziennego spożycia),  
  • witaminę B12 (18 proc. zalecanego dziennego spożycia),  
  • potas (10 proc. zalecanego dziennego spożycia),  
  • fosfor (22 proc. zalecanego dziennego spożycia),  
  • selen (13 proc. zalecanego dziennego spożycia). 

Nie od dzisiaj wiadomo, że mleko to doskonałe źródło minerałów oraz witamin. Bardzo wiele zależy od zawartości tłuszczu w mleku oraz krowy, od której ten napój pochodzi. Im zdrowsza, lepiej odżywiona i lepiej traktowana krowa, tym lepiej dla osoby potem spożywającej jej mleko. Zwierzęta te, karmione głównie trawą, dają napój z ogromnymi ilościami stężonego kwasu linolowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3. W takim mleku znajdziemy także więcej przeciwutleniaczy, które pomagają w zmniejszeniu stanu zapalnego. 

Dlaczego warto pić mleko? To bardzo pożywny napój, który może zwiększyć gęstość kości. W mleku występuje korzystne połączenie potasu, magnezu i wapnia. A to wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi. Wiele badań wskazuje, że regularne spożywanie mleka wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera. Mleko może również obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. 

Okazuje się jednak, że mleko, choć wydaje się bardzo uniwersalnym napojem pasującym do wielu pokarmów, nie może być spożywane ze wszystkim. Połączenie tego napoju z niektórymi produktami może wywołać spore problemy żołądkowe. 

Zobacz: Koktajl z bananami i mlekiem kokosowym

Mleko w kuchni - zastosowanie 

Mleko w kuchni? Zastosowanie tego białego napoju jest bardzo szerokie. Właściwie trudno wyobrazić sobie przygotowanie wielu przysmaków bez tego składnika. Mleko popijamy do posiłków, dodajemy do sosu, zup, ciast czy innych deserów. Oczywiście napój ten to podstawowy dodatek do czarnej kawy. Większość osób uwielbia ją pić właśnie z mlekiem, nawet takim zimnym z lodówki. Mleko towarzyszy nam na co dzień, więc tym bardziej warto dowiedzieć się czego nie łączyć z tym popularnym napojem. 

Jakich produktów nie można łączyć z mlekiem? 

Mleko i owoce cytrusowe 

Dietetyce przestrzegają przed łączeniem mleka z owocami cytrusowymi. Ta kombinacja zaburzy wchłanianie substancji odżywczych, zarówno z mleka, jak i z owoców. Dodatkowo można nabawić się w ten sposób dolegliwości żołądkowych. Zresztą wystarczy wykonać prosty eksperyment, tj. wcisnąć do mleka trochę soku z cytryny.

Biały napój skrzepnie, co oznacza, że to samo może wydarzyć się w naszym żołądku. Co wtedy, gdy najdzie nas bardzo duża ochota na takie połączenie? Wówczas warto wybierać bardzo dojrzałe owoce i całość połączyć z odrobiną gałki muszkatołowej, kopru włoskiego albo kardamonu. Tego typu dodatki poprawią procesy trawienne. 

Płatki mlekiem oraz sok pomarańczowy 

Zdarza ci się jeść płatki z mlekiem i popijać całość sokiem pomarańczowym? To częste śniadanie podawane w hotelach. Trzeba jednak pamiętać, że tutaj występuje podobna zasada jak powyżej. Kwasy owocowe zawarte w soku pomarańczowym mogą niszczyć enzymy, które są odpowiedzialne za trawienie skrobi zawartej w płatkach śniadaniowych.

Dodatkowo pomarańcze to przecież owoce cytrusowe, które mogą sprawić, że mleko stanie się dla nas bardzo ciężkostrawne. Nie oznacza to jednak, że nie można łączyć tego typu pokarmów w odpowiednich odstępach czasu. Wystarczy po prostu wypić sok na około pół godziny przed zjedzeniem płatków z dodatkiem mleka. 

Herbata z mlekiem 

Herbata z mlekiem, czyli tak zwana bawarka bardzo częsta polecana jest kobietom w ciąży oraz w okresie laktacji. Czy rzeczywiście tego typu napój zwiększa ilość mleka w piersiach? To fałszywa informacja. Dodatkowo połączenie tego typu może okazać się bardzo kłopotliwe. W czarnej herbacie znajduje się bowiem mnóstwo antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, których zadaniem jest między innymi zwalczanie stanów zapalnych w naszym organizmie. Jeżeli dodamy do niej mleka, to herbata po prostu straci swoje właściwości, gdyż białka z mleka zwiążą się z antyoksydantami i zapobiegną przez to ich wchłonięciu. To działa także w drugą stronę. W herbacie znajduje się kofeina, która będzie blokować wchłanianie wapnia z mleka. 

Mleko i antybiotyki 

Podczas terapii antybiotykami należy unikać spożywania nie tylko mleka, ale oczywiście także produktów mlecznych, takich jak jogurty, sery czy inne produkty nabiałowe. Po tego typu pokarmy nie sięgamy dwie godziny przed przyjęciem leków oraz dwie godziny po ich zażyciu. Chodzi o to, że niektóre leki tego typu mogą wiązać się z żelazem, wapniem czy innymi minerałami pochodzącymi mlecznych produktów.

Sprawdź także: Takiej brioszki jeszcze nie jedliście

Z czym można łączyć mleko w kuchni? 

Zastanawiasz się w takim razie, z czym można łączyć mleko w kuchni? Tutaj doszukamy się różnych opinii. Niektórzy specjaliści z zakresu dietetyki zalecają, aby nie łączyć mleka i produktów mlecznych właściwie z niczym, ewentualnie tylko ze sobą. To oczywiście bardzo skrajne podejście. Można spotkać się także z opinią, aby po prostu słuchać swojego organizmu i obserwować jak reaguje na różnego rodzaju pokarmy i połączenia. Nie powinniśmy spożywać potraw, po których spożyciu czujemy się bardzo źle. To wydaje się oczywiste, ale nadal wiele osób o tym nie pamięta. 

Reklama

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133308

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3