Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Takiej brioszki jeszcze nie jedliście

Kto nie kocha wypieków? Chyba nie ma osoby, która jest w stanie oprzeć się maślanemu rogalikowi czy też świeżym bułeczkom. Są jednak bardzo popularne wypieki, o których wciąż mało wiemy - jedynie, że smakują pysznie. Takim produktem są brioszki. Skąd się wzięły i dlaczego są takie apetyczne? Dowiedz się, jak zrobić je w domu!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Brioszka to francuskie pieczywo drożdżowe, które na szczęście możemy dostać także w naszych piekarniach. Jak ją zrobić? Czy w zaciszu domowym można stworzyć brioszkę idealną, zupełnie jak z francuskiej piekarenki?  

Sprawdź także: Chlebek watykański – czy przyniesie szczęście?

Co to jest brioszka? 

Słowo to brzmi znajomo, jakby pochodziło z języka ukraińskiego lub rosyjskiego. Nic z tych rzeczy! Brioszka to spolszczenie od słowa brioche, które z kolei wywodzi się od czasownika broyer, czyli rozcierać, rozdrabniać. To nawiązuje oczywiście bezpośrednio do ciasta, które musimy zagniatać dość długo, podobnie jak ciasto drożdżowe.

Ciasto brioche wyrabiane jest z prostych składników, takich jak mąka pszenna, cukier, jaja, mleko, drożdże i masło. Brioszki są zatem podobne do naszych drożdżówek i ciasta drożdżowego. Tu jednak niezwykle istotne jest masło, którego w cieście brioche jest zawsze bardzo dużo. Na 400 gramów mąki pszennej konieczne jest wykorzystanie aż 200 gramów masła. Brioszki nie obejdą się też bez jajek.

Ile lat mają brioszki? Samo słowo znane jest od XV wieku, jednak najstarszy przepis, który się zachował, pochodzi z roku 1742. W tamtym przepisie jednak masła jest mniej niż w obecnych brioszkach. W czasach sprzed rewolucji wypiekano brioszki w dwóch wersjach – dla ubogich, z mniejszą ilością masła oraz dla bogatych. Te drugie zawierały nawet 70 proc. masła więcej.

Obecnie ten składnik jest niezbędny do stworzenia idealnych brioszek, jednak aż tak wysoka zawartość masła nie jest konieczna. Brioszki we Francji są niezwykle popularne, ale także dostępne w wielu różnych odmianach, zależnie od regionu. Mogą przybierać różne kształty i smaki, gdyż dodaje się do nich na przykład rodzynki czy owoce kandyzowane. Nadal jednak jest to ten sam rodzaj ciasta - maślanego, słodkiego, po prostu doskonałego.  

Zobacz: Chałka zapiekana z owocami i ricottą

Czym się różni brioszka od chałki? 

Wiecie już, że brioszki to słodkie pieczywo drożdżowe, które składa się z produktów niezbędnych również do przygotowania chałki. Czym zatem różni się brioszka od chałki? Chociaż składniki są podobne, brioszki zawierają więcej masła od chałki, a to z kolei przekłada się na smak. Różnice kryją się także w samej strukturze ciasta. Brioszki są odrobinę lżejsze od chałki, a także bardziej suche. Jednak nie w złym tego słowa znaczeniu. Chałka jest wypiekiem ciężkim, pełnym i bardzo mięsistym. To główne różnice, które sprawiają, że jednak są to dwa inne wypieki.  

Jak się robi brioszki? 

Teraz czas dowiedzieć się, jak się robi brioszki. Potrzebujecie do tego kilku składników: masła, mąki, mleka, jajek, cukru i drożdży. Do tego możecie użyć też ekstraktu waniliowego lub prawdziwej wanilii oraz soli.

Zacznijcie od przygotowania zaczynu. Wystarczy, że 30 gramów drożdży rozpuścicie w 100 mililitrach mleka (letniego lub ciepłego). Dodajcie także łyżeczkę cukru, by drożdże miały się czym pożywić. Po 10. minutach zaczyn będzie już gotowy. Teraz do miski wsypcie 400 gramów mąki pszennej do wypieków, szczyptę soli i 50 gramów cukru. Możecie użyć mniej cukru, jednak pamiętajcie, że brioszki powinny być słodkie. Do miski wbijcie też trzy jajka oraz gotowy zaczyn i odrobinę ekstraktu z wanilii. Za pomocą miksera wyrabiajcie ciasto.

Może to potrwać nawet 10 minut – ciasto musi być dobrze napowietrzone. Po tym czasie pokrójcie kostkę masła i stopniowo dodawajcie je do ciasta, ciągle wyrabiając. Masa jest już prawie gotowa. Teraz konieczny jest czas. Miskę przykryjcie folią i odstawcie na noc do lodówki. Rano wyciągnijcie ją i zacznijcie znów zagniatać. Wystarczy minuta. Ciasto odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. 

Możecie rozdzielić ciasto i włożyć je do foremek przeznaczonych do robienia muffinek. Dzięki temu brioszki świetnie sprawdzą się na przykład na śniadanie. Odstawcie je na godzinę, a następnie posmarujcie je roztrzepanym jajkiem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. To wszystko, brioszki są już gotowe.  

Ile piec brioszki? 

To, ile piec brioszki, zależy oczywiście od formy, jaką wybierzecie. Jeśli chcecie przygotować ciasto w keksówce, będziecie musieli piec je dłużej, niż małe muffinkowe brioszki. Pamiętajcie, że najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto jest już gotowe, jest metoda suchego patyczka.

Sprawdź także: Róża nie tylko w ogrodzie. Co można zrobić z płatków i owoców dzikiej róży? 

Najlepsze przepisy na brioszki

Brioszki do odrywania 

Idealnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę dla siebie i rodziny, są brioszki do odrywania. Przygotujecie je z tego samego ciasta, na które przepis podaliśmy wyżej. Co musicie zrobić? Wystarczy podzielić ciasto na równe części i uformować z nich małe kuleczki. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie ułożyć je również w dwóch keksówkach. Wtedy będą pięknie uformowane.

Dajcie bułeczkom chwilę odpocząć – odstawcie je więc na godzinę do wyrośnięcia. Następnie posmarujcie wierzch roztrzepanym żółtkiem bądź całym jajkiem. Tak przygotowaną brioszkę pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny bądź trochę dłużej, jeśli robicie jedną, wielką brioszkę do odrywania. Pamiętajcie, by sprawdzić ciasto patyczkiem. Odstawcie ciasto, by przestygło, a następnie zabierzcie się do jedzenia. Brioszki będą smakować doskonale z miodem czy dżemem.  

Brioszki czekoladowe 

Możecie oczywiście bawić się smakiem brioszek, dodając do nich kolejne składniki. Pamiętajcie jednak, by z nimi nie przesadzić. Lepiej zajadać brioszkę z kremem czekoladowym, niż sprawić, by pod wpływem czekolady wypiek stał się zbyt ciężki. Brioszki czekoladowe zrobicie za pomocą kakao - wystarczy, że dodacie 10 gramów tego składnika.  

Brioszki maślane 

Brioszki maślane są naturalnie, potrzebują bowiem naprawdę dużo masła, by rzeczywiście smakować tak, jak wprost z francuskiej piekarni. Jeśli jednak chcecie poeksperymentować, zawsze możecie dodać więcej masła do ciasta i sprawić, by smak brioszek był jeszcze bardziej maślany. Nie ma rzeczy niemożliwych dla osób, które nie liczą kalorii. 

Brioszki z serem i brioszki z rodzynkami 

To tak zwane brioche de Gannat (brioszki z serem) oraz kouglof (brioszki z rodzynkami). Są popularne w Owernii i Alzacji. Jeśli więc chcecie dodać do swojego ciasta akurat te składniki, nic nie stoi na przeszkodzie.  

Brioszki z makiem i brioszki z cynamonem 

Brioszki z makiem mogą przypominać słodkie bułeczki dostępne w sklepach, jednak uwierzcie, że będą dużo bardziej maślane i słodkie. Jeśli jesteście fanem eksperymentów, możecie zrobić brioszki z cynamonem bądź masłem cynamonowym. Bułeczki można nim nadziać lub też dodać sam cynamon do ciasta. Wszystko zależy od was.  

Brioszki to niezwykłe pieczywo – aromatyczne, miękkie, delikatne i strasznie pyszne. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, koniecznie to zmieńcie. 

1. Brioszka z bakaliami

 Brioszka z bakaliami Zobacz przepis

Brioszka z bakaliami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zakręcona brioszka

 Zakręcona brioszka Zobacz przepis

Jak upiec brioszkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Brioszka z figą

 Brioszka z figą Zobacz przepis

Brioszka z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Brioszki z czekoladą i kruszonką

 Brioszki z czekoladą i kruszonką Zobacz przepis

Brioszki z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową

 Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową Zobacz przepis

Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlet schabowy

Najzwyklejszy na świecie kotlet schabowy. Mój przepis różni się tym, że przem...

Odsłon: 27

30 min
0
30 min
1

Przepis dnia

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

Odsłon: 587342

>60 min
1190
Desery Deser „Czarna jagoda”

Dzisiaj następny łatwy przepis na bardzo smaczny deser na zimno, do pucharków...

Odsłon: 127

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Szaszłyki z piekarnika - idealny pomysł na oryginalny obiad

Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Weź pod uwagę szaszłyki z piekarnika. Te możesz przygotować w wersji mięsnej, j...

0
Informacje Palone masło – jak je przygotować i do czego używać

Palone masło nie kojarzy nam się z niczym przyjemnym. Zupełnie błędnie! Przecież ten składnik stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Znane pod...

0
Informacje Lawenda – właściwości i zastosowanie w kuchni

Lawenda to roślina, która kojarzy się głównie z przemysłem kosmetycznym. Okazuje się jednak, że równie dobrze można wykorzystać ją w kuchni i to na...

0
Informacje 100 g ma tylko 20 kcal. Letnie warzywa nie tylko dla dbających o linię

„W zdrowym ciele zdrowy duch", jak mówi słynne powiedzenie. Zadbaj o swój organizm i dostarcz mu wartościowych warzyw. Patisony są nie tylko niskok...

0