Chlebek watykański – czy przyniesie szczęście?

Za jedzeniem może się kryć wiele symboli. Z pewnością spotkałeś się już z kuchennymi, leczniczymi produktami (np. czosnkiem czy jagodą) lub nawet afrodyzjakami (truskawkami, czekoladą czy papryczkami chilli). Czy słyszałeś jednak o chlebku szczęścia, czyli kulinarnym łańcuszku, który, według wierzeń, ma zmienić życie na lepsze?

Fot. 123RF/Picsel
Według powtarzanej od lat legendy, każdemu, kto upiecze chleb watykański, ma sprzyjać szczęście. Podobno można go też przygotować tylko raz w życiu. Cała magia przepisu polega na tym, aby przekazać go dalej przyjaciołom i rodzinie. Właśnie w ten sposób można podzielić się w kuchni radością i uśmiechem.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Chlebek szczęścia - co to właściwie jest?

Chociaż nazwa wskazuje na to, że chleb watykański jest rodzajem pieczywa, to zdecydowanie bardziej swoją konsystencją i wyglądem przypomina ciasto. Wypiek upodabnia się do babki czy drożdżowej chałki, ale nie jest słodki - ma lekko kwaskowaty posmak. Jeśli wykonasz go zgodnie z przepisem, będzie wilgotny i puszysty. Nie przejmuj się, jeśli zacznie pękać - taka już jego uroda, musi mieć chrupiącą skórkę.
Chleb watykański w Polsce nazywany jest również chlebkiem szczęścia. W Niemczech mówi się na niego Herman, a w Stanach Zjednoczonych określa się go chlebem przyjaźni Amiszów. Prawdopodobnie to właśnie ta chrześcijańska wspólnota, pielęgnując wyznawane wartości, zapoczątkowała wypiekanie pieczywa, którym można się było dzielić.
Jeśli chcesz upiec chleb watykański, to musisz rozpocząć od stworzenia zaczynu. Jego część przekazujesz później swoim bliskim, a sam pieczesz swój chlebek. Możesz też po prostu otrzymać zaczyn od rodziny lub przyjaciół, jeśli ktoś wcześniej zdecyduje się na taki wypiek.

Przepis na chlebek watykański

Receptura nie jest może bardzo skomplikowana i pracochłonna, ale za to z pewnością wymaga czasu i cierpliwości - przygotowanie chlebka szczęścia trwa 10 dni. We wskazanych w przepisie momentach, ciasto należy pomieszać lub dodać do niego odpowiednie składniki. Właśnie dlatego wypiekanie tego pieczywa często nazywa się opieką lub dokarmianiem. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na chlebek watykański - możesz go skopiować i przekazać dalej.

Zaczyn na chleb watykański - jak zrobić?

Jeśli chcesz upiec chleb watykański, powinieneś rozpocząć od odpowiedniego zaczynu. Na początku musisz jednak poznać kilka cennych rad, aby ciasto wyszło bezbłędnie. Przy przygotowywaniu ciasta unikaj metalowych naczyń! Korzystaj z plastikowych lub szklanych misek, a całość mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką. Ciasto trzymaj w miejscu o temperaturze pokojowej. Aby urosło, przykryj lnianą (ewentualnie bawełnianą) ściereczką kuchenną.


Do upieczenia chlebka watykańskiego będziesz potrzebować:

  • mąki,
  • cukru,
  • mleka,
  • drożdży,
  • proszku do pieczenia,
  • sody,
  • oleju,
  • jajek,
  • czekolady,
  • cynamonu,
  • orzechów,
  • jabłek.

 

Na początku zmieszaj ze sobą jedną trzecią szklanki: mąki, cukru i letniego mleka. Dodaj szczyptę pokruszonych drożdży. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw w cieple.
Dzień 1-3: odstaw, przykryj ściereczką i nie rób niczego
Dzień 4: dodaj 250 gram cukru, przykryj ściereczką
Dzień 5: dodaj 250 mililitrów mleka, przykryj ściereczką
Dzień 6: dodaj 250 gram mąki, przykryj ściereczką
Dzień 7: nic nie dodawaj, tylko pomieszaj całość rano, w południe i wieczorem. Jeśli czujesz nieprzyjemny zapach, nie bój się - prawdopodobnie to mleko zaczęło fermentować.
Dzień 8: dodaj 250 gram cukru, 250 gram mąki i 250 gram mleka
Dzień 9: podziel masę na cztery równe części. Jedną zostaw dla siebie, resztę rozdaj bliskim (maksymalnie do dwóch dni od podziału i koniecznie z instrukcją. Następcy po prostu przelewają otrzymany zaczyn do miski i postępują według tych samych zasad, co ty)
Dzień 10: do swojej części dodaj 250 gram mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 250 mililitrów oleju, trzy jajka oraz cynamon, kawałki czekolady, rozłupane orzechy i dwa starte jabłka (wyciśnij z nich sok, nie mogą być zbyt mokre).
Po połączeniu składników, ciasto wyrabiaj ręką i przełóż do blachy (najlepiej keksówki). Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek - jeśli będzie mokry, piecz jeszcze chwilę.

 

Jak głosi legenda, powtarzana przez ludzi od pokoleń, przed zjedzeniem chleba przyjaźni Amiszów nie zaszkodzi pomyśleć życzenia. Niezależnie jednak od tego, ile prawdy jest w tej historii, to pieczenie chleba watykańskiego przynosi naprawdę wiele radości - ze względu na jego pyszny smak i dzielenie się jedzeniem z innymi.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 80

30 min
5
Ciasta Szarlotka z budyniem

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 281

60 min
7
Ciasta Szarlotka z kremem budyniowo-śmietankowym

Niebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwuk...

Odsłon: 29636

60 min
87

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

2
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

2
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2