Do góry

Desery Przepis na:

Chałka

Chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1369

Dodano:

Odsłon: 3746

Chałka to zdecydowanie wspomnienie z dzieciństwa i obiekt pożądania, kiedy przechodzi się obok piekarni :) Najlepsza domowa, zatem do dzieła :)

Składniki

  • Składniki na chałkę długości około 30 cm po upieczeniu:
  • 2 szklanki mąki (użyłam pszennej typ 550)
  • 25 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 75 g masła
  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • Składniki na kruszonkę:
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chałka

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuję ciasto na chałkę.
    Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże rozkruszam w miseczce, zasypuję 1 łyżką cukru i zalewam 2 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Drożdże rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10-15 minut.
    Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, 2 żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko i wyrośnięte drożdże i wszystkie składniki mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto, aż stanie się jednolite. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
    Następnie dzielę ciasto na 3 w miarę równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowuję na rulonik długości około 30 cm. Ruloniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia...

  2. ...i splatam jak warkocz, końcówki warkocza łączę/ściskam

  3. Teraz przygotowuję kruszonkę.
    Wszystkie składniki zagniatam, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
    Chałkę smaruję białkiem, posypuję kruszonką i odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut.
    Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam chałkę na 20-25 minut, aż się lekko zarumieni.
    Najlepsza oczywiście jeszcze ciepła z masłem
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń