Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek.
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Składniki
10 bułek. Mąkę z drożdżami, jajkami, cukrem, mlekiem i solą, miksować do otrzymania gładkiej masy ok. 5 minut mikserem. Powoli dodawać miękkie masło i miksować dalej ok.5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce. Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części, około 50 g na każdą bułeczkę. Uformować z nich kule, ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny. Przed samym pieczeniem w każdej brioszce zrobić wgłębienie łyżeczką i nałożyć tam plaster figi. Lekko docisnąć figę i posmarować ją syropem lub miodem. Ciasto wokół posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 190 C 15 minut.