Spis treści:
Wielu Polaków uprawia dziką różę w swoich ogrodach. To roślina, która pięknie się prezentuje i którą można wykorzystać również w swoim domu. Opadnięte płatki posłużą w kuchni, w łazience (do kąpieli) lub jako element dekoracyjny (zwłaszcza te suszone). Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim przetwory z dzikiej róży o bardzo charakterystycznym i apetycznym aromacie. Sprawdź, jak je zrobić.
Sprawdź także: Co można zrobić z opadłych płatków róży? Poznaj najciekawsze pomysły!
Właściwości róży, jej płatków i owoców
Róża to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale również cenny składnik wielu pysznych przetworów. Oczywiście spożywać można części tylko tych roślin, które nie były wcześniej pryskane.
Zarówno płatki, jak i owoce charakteryzują się wartościowym wpływem na organizm. Do właściwości róży zaliczyć można m.in. działanie przeciwnowotworowe i detoksykacyjne. Hamuje ona rozwój infekcji i pomaga obniżyć gorączkę. Bardzo często stosują ją też chorzy na reumatyzm, ponieważ wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.
Róże są ponadto bogate w antyoksydanty i witaminę C (jest jej 100 razy więcej niż w cytrusach!). Wzmocnienie odporności, rozgrzanie organizmu i ukojenie nerwów to kolejne cenne właściwości płatków róży. Z kolei olejek różany, pozyskiwany z tych płatków, wykazuje działanie łagodzące zaczerwienienie oraz napięcie skóry.
Właściwości owoców z dzikiej róży wynikają z zawartości szeregu garbników, flawonoidów, karotenoidów i witamin (A, C, E, K i tych z grupy B). Napary są zalecane chorującym na nerki, ponieważ działają moczopędnie. Co więcej, owoce te pobudzają wytwarzanie żółci i regulują zbyt wysokie ciśnienie. Wzmacniają naczynia krwionośne, więc powinni je spożywać wszyscy ze schorzeniami serca.
Właściwości dzikiej róży są nieocenione dla organizmu. Warto dowiedzieć się więc, co można zrobić z płatkami i owocami tej rośliny.
Zobacz: Różowa panna cotta z makiem i malinami
Co zrobić z płatków i owoców dzikiej róży?
Szukasz sposobów na wykorzystanie tej pięknej rośliny w kuchni? Marmolada lub konfitura z płatków róży albo herbata czy nalewka z owoców dzikiej róży to tylko część pomysłów, które od razu przychodzą do głowy doświadczonym kucharzom. Przetwory najlepiej sprawdzają się do ciast i deserów, np. pączków, szarlotek czy rogalików.
Możesz jednak postawić na nieco inne kulinarne rozwiązania - sałatkę, sok albo ocet, których składnikiem jest ta roślina. Poniżej znajdziesz przepisy ze wskazówkami, co zrobić z płatków i owoców dzikiej róży. Wszystkie receptury przetestowali nasi użytkownicy:
1. Konfitura z płatków róży
Zobacz przepisKonfitura z płatków róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Powidła z płatków róży
Zobacz przepisPowidła z płatków róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Baletki z makiem i marmoladą różaną
Zobacz przepisBaletki z makiem i marmoladą różaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Rogaliki z konfiturą z dzikiej róży
Zobacz przepisRogaliki z konfiturą z dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Różana rolada drożdżowa
Zobacz przepisRóżana rolada drożdżowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Syrop z płatów dzikich róż
Zobacz przepisSyrop z płatów dzikich róż / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pączki z marmoladą z dzikiej róży
Zobacz przepisPączki z marmoladą z dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Nalewka z płatków dzikiej róży
Zobacz przepisNalewka z płatków dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kompot z płatków dzikiej róży
Zobacz przepisKompot z płatków dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Muffinki z płatkami róży
Zobacz przepisMuffinki z płatkami róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Magia Roślin - dzika róża i krwawnik »
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z odpływu? Domowe sposoby »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »