Dania jednogarnkowe

Z konfiturą różaną od razu kojarzą się pyszne pączki. Okazuje się jednak, że z owoców i płatków tej rośliny można przygotować znacznie więcej przetworów. Odkryj właściwości tego kwiatu i sprawdź najlepsze przepisy z dziką różą.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielu Polaków uprawia dziką różę w swoich ogrodach. To roślina, która pięknie się prezentuje i którą można wykorzystać również w swoim domu. Opadnięte płatki posłużą w kuchni, w łazience (do kąpieli) lub jako element dekoracyjny (zwłaszcza te suszone). Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim przetwory z dzikiej róży o bardzo charakterystycznym i apetycznym aromacie. Sprawdź, jak je zrobić.

Sprawdź także: Co można zrobić z opadłych płatków róży? Poznaj najciekawsze pomysły!

Właściwości róży, jej płatków i owoców

Róża to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale również cenny składnik wielu pysznych przetworów. Oczywiście spożywać można części tylko tych roślin, które nie były wcześniej pryskane.

Zarówno płatki, jak i owoce charakteryzują się wartościowym wpływem na organizm. Do właściwości róży zaliczyć można m.in. działanie przeciwnowotworowe i detoksykacyjne. Hamuje ona rozwój infekcji i pomaga obniżyć gorączkę. Bardzo często stosują ją też chorzy na reumatyzm, ponieważ wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.

Róże są ponadto bogate w antyoksydantywitaminę C (jest jej 100 razy więcej niż w cytrusach!). Wzmocnienie odporności, rozgrzanie organizmu i ukojenie nerwów to kolejne cenne właściwości płatków róży. Z kolei olejek różany, pozyskiwany z tych płatków, wykazuje działanie łagodzące zaczerwienienie oraz napięcie skóry. 

Właściwości owoców z dzikiej róży wynikają z zawartości szeregu garbników, flawonoidów, karotenoidów i witamin (A, C, E, K i tych z grupy B). Napary są zalecane chorującym na nerki, ponieważ działają moczopędnie. Co więcej, owoce te pobudzają wytwarzanie żółci i regulują zbyt wysokie ciśnienie. Wzmacniają naczynia krwionośne, więc powinni je spożywać wszyscy ze schorzeniami serca

Właściwości dzikiej róży są nieocenione dla organizmu. Warto dowiedzieć się więc, co można zrobić z płatkami i owocami tej rośliny.

Zobacz: Różowa panna cotta z makiem i malinami

Co zrobić z płatków i owoców dzikiej róży?

Szukasz sposobów na wykorzystanie tej pięknej rośliny w kuchni? Marmolada lub konfitura z płatków róży albo herbata czy nalewka z owoców dzikiej róży to tylko część pomysłów, które od razu przychodzą do głowy doświadczonym kucharzom. Przetwory najlepiej sprawdzają się do ciast i deserów, np. pączków, szarlotek czy rogalików.

Możesz jednak postawić na nieco inne kulinarne rozwiązania - sałatkę, sok albo ocet, których składnikiem jest ta roślina. Poniżej znajdziesz przepisy ze wskazówkami, co zrobić z płatków i owoców dzikiej róży. Wszystkie receptury przetestowali nasi użytkownicy:

1. Konfitura z płatków róży

 Konfitura z płatków róży Zobacz przepis

Konfitura z płatków róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Powidła z płatków róży

 Powidła z płatków róży Zobacz przepis

Powidła z płatków róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Baletki z makiem i marmoladą różaną

 Baletki z makiem i marmoladą różaną Zobacz przepis

Baletki z makiem i marmoladą różaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rogaliki z konfiturą z dzikiej róży

 Rogaliki z konfiturą z dzikiej róży Zobacz przepis

Rogaliki z konfiturą z dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ocet z płatków róży

 Ocet z płatków róży Zobacz przepis

Ocet z płatków róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szarlotka z różą

 Szarlotka z różą Zobacz przepis

Szarlotka z różą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Różana rolada drożdżowa

 Różana rolada drożdżowa Zobacz przepis

Różana rolada drożdżowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Syrop z płatów dzikich róż

 Syrop z płatów dzikich róż Zobacz przepis

Syrop z płatów dzikich róż / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pączki z marmoladą z dzikiej róży

 Pączki z marmoladą z dzikiej róży Zobacz przepis

Pączki z marmoladą z dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Nalewka z płatków dzikiej róży

 Nalewka z płatków dzikiej róży Zobacz przepis

Nalewka z płatków dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kompot z płatków dzikiej róży

 Kompot z płatków dzikiej róży Zobacz przepis

Kompot z płatków dzikiej róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Muffinki z płatkami róży

 Muffinki z płatkami róży Zobacz przepis

Muffinki z płatkami róży / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Magia Roślin - dzika róża i krwawnik »

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z odpływu? Domowe sposoby »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 148

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 171

30 min
2
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 98

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2417

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7