Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteś fanem nalewek? Z pewnością masz już na swoim koncie tradycyjne, owocowe nalewki. Warto jednak nieco poeksperymentować i przygotować domowy trunek, chociażby z kwiatów. Nalewka z płatków dzikiej róży nie tylko pięknie pachnie, ale również doskonale smakuje. Zrób, a z pewnością nie pożałujesz poświęconego na to czasu.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 706
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 405
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 706
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 405
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Przed przygotowywaniem wywaru przygotuj pojemny słoik z zakrętką. Słoik powinien być czysty oraz wyparzony.
Zebrane płatki dzikiej róży trzeba dokładnie umyć i oczyścić z wszelkich zabrudzeń takich jak piasek, ziemia oraz inne nieczystości. Następnie włóż je do wcześniej przygotowanego, wyparzonego słoika. Gdy płatki będą znajdować się już w naczyniu, należy zalać je wódką. Ważne jest, aby alkohol zakrył płatki całkowicie.
Tak przygotowany wywar należy szczelnie zakręcić i odłożyć w chłodnym oraz ciemnym miejscu na czas dwóch miesięcy.
Po upływie wskazanych miesięcy musisz przefiltrować zawartość przez sitko, tak, aby oddzielić ciecz od płatków róży. Barwa nalewki powinna być delikatnie złotawa. Pamiętaj o tym, aby nie dociskać zbyt mocno płatków dzikiej róży, ponieważ może to zepsuć smak nalewki przez dostanie się do niej delikatnej goryczki.
Do przygotowanej nalewki dolej wyciśnięty sok z cytryny i limonki. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Kiedy przestygnie, wlej ją do reszty składników. Następnie całą zawartość umieść ponownie w słoiku. Intensywność nalewki możesz regulować za pomocą ilości dodanej wody. W zależności od preferencji i gustu.