Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ani się obejrzymy, a będzie tłusty czwartek , który jest chyba jednym z moich ulubionych dni, kiedy można się obżerać do woli pączkami, chrustami-faworkami itp.,dlatego przedstawiam wam mój ulubiony przepis na pączki, który z powodzeniem od lat wykorzystuję, nie tylko w tłusty czwartek.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 177
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16181
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 79
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 195
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 710
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 177
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16181
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 79
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 195
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 710
Składniki
Drożdże zasyp jedną łyżka cukru, poczekaj aż się rozpuszczą i dodaj ciepłe mleko oraz 2 szklanki przesianej mąki, wszystko razem wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto potroi swoją objętość dodaj utarte żółtka z jajkiem i resztą cukru, alkohol, połowę masła, szklankę przesianej mąki, zamieszaj. A następnie dodaj resztę przesianej mąki i drugą połowę masła. Wszystko razem porządnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto porządnie przemieszaj.
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką, a następnie ugniataj < jeżeli będzie trzeba podsyp mąką> tak aby nie przywierało do blatu. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm, a następnie przy użyciu szklanki powycinaj koła. Na każdy krążek nałóż łyżeczką niewielką ilośc marmolady.
Każdy krążek z marmoladą sklejaj formując kulkę, a następnie gotowe kulki układaj na ściereczce w odległości około 2 cm, gdyż ciasto cały czas rośnie.
Pączki smaż w roztopionym i rozgrzanym smalcu < w takiej ilości aby pączki mogły swobodnie pływac> , na bardzo wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor.
Usmażone pączki wykładaj na papierowy ręcznik tak aby odsiąkły ze zbędnego tłuszczu i odstaw do ostygnięcia.
Zimne pączki posyp z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego !!!