Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ani się obejrzymy, a będzie tłusty czwartek , który jest chyba jednym z moich ulubionych dni, kiedy można się obżerać do woli pączkami, chrustami-faworkami itp.,dlatego przedstawiam wam mój ulubiony przepis na pączki, który z powodzeniem od lat wykorzystuję, nie tylko w tłusty czwartek.
Co zrobic z dwoma paczkami, na które juz nikt nie ma ochoty? Dodac 2 jablka i...
Odsłon: 3124
Dziś tłusty czwartek :D Jakimi słodkościami możemy zastąpić pączki? Poniżej k...
Odsłon: 1588
Domowe hamburgery też są pyszne, trochę pracy trzeba włożyć ale przynajmniej...
Odsłon: 292
Włoskie pieczywo na Polskim stole i w koszyczku. U mnie to właściwie wielkano...
Odsłon: 154
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 69
Domowe hamburgery też są pyszne, trochę pracy trzeba włożyć ale przynajmniej...
Odsłon: 292
Włoskie pieczywo na Polskim stole i w koszyczku. U mnie to właściwie wielkano...
Odsłon: 154
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 69
Składniki
Drożdże zasyp jedną łyżka cukru, poczekaj aż się rozpuszczą i dodaj ciepłe mleko oraz 2 szklanki przesianej mąki, wszystko razem wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto potroi swoją objętość dodaj utarte żółtka z jajkiem i resztą cukru, alkohol, połowę masła, szklankę przesianej mąki, zamieszaj. A następnie dodaj resztę przesianej mąki i drugą połowę masła. Wszystko razem porządnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto porządnie przemieszaj.
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką, a następnie ugniataj < jeżeli będzie trzeba podsyp mąką> tak aby nie przywierało do blatu. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm, a następnie przy użyciu szklanki powycinaj koła. Na każdy krążek nałóż łyżeczką niewielką ilośc marmolady.
Każdy krążek z marmoladą sklejaj formując kulkę, a następnie gotowe kulki układaj na ściereczce w odległości około 2 cm, gdyż ciasto cały czas rośnie.
Pączki smaż w roztopionym i rozgrzanym smalcu < w takiej ilości aby pączki mogły swobodnie pływac> , na bardzo wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor.
Usmażone pączki wykładaj na papierowy ręcznik tak aby odsiąkły ze zbędnego tłuszczu i odstaw do ostygnięcia.
Zimne pączki posyp z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego !!!
Przepisy Desery
Desery
brzoskwiniowe trio
Desery
Błyskawiczne ciasto tropikalne dla niespodziewanych gości.
Desery
Wielkanocne pierniczki
Desery
Mazurek krówkowy
brzoskwiniowe trio
...Pyszne ciasto brzoskwiniowe trio to biszkopt budyniowy nasączony sokiem z...
Odsłon: 536
Błyskawiczne ciasto tropikalne dla niespodziewanych gości.
Witajcie .Chciałbym wam zaprezentować pomysł na pyszną przekąskę do kawy któr...
Odsłon: 223