Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja mała odmiana dla Tłustego Czwartku.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
Składniki można zwiększyć, bo te użyte przeze mnie są na małą porcję. Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, wodę i odrobinę mleka (ciepłego). Mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut.
Do rondelka wkładamy masło. Wstawiamy je na ogień i podgrzewamy, aż się rozpuści. Tłuszcz powinien być ciepły, ale nie gorący. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i pozostały cukier, wbijamy jajko (najlepiej roztrzepane), wlewamy rozgrzane masło, pozostałe mleko (ciepłe) oraz wyrośnięte drożdże. Ze składników w misce wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na 25 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu rośnięcia rozwałkowujemy z ciasta prostokąt o szerokości foremki do ciasta, długość dowolna. Na placku rozsmarowujemy marmoladę i zwijamy ciasto w rulon. Przekładamy roladę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o wymiarach 33x12 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.