Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowy ocet jest aromatyczny i ma piękny kolor. Mój na razie się robi, a zeszłoroczne zapasy wyschły już całkiem, więc nie mam nic do pokazania. Tylko ten aktualny nastaw. Płatki róży zmienione w ocet nadają się do wszelkich możliwych zastosowań, zwłaszcza kulinarnych (sosy sałatkowe, lemoniady) i kosmetycznych.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 113
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1358
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 477
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15574
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 113
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1358
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 477
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15574
Składniki
Płatki róży umieść w dużym wyparzonym słoju. Zalej chłodną wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Proporcje składników - mniej więcej jak na zdjęciu. Jeśli masz matkę octową - dodaj ją. Słój przykryj ręcznikiem jednorazowym i zabezpiecz gumką, by do środka nie dostały się muszki.
Nastaw mieszaj intensywnie dwa-trzy razy każdego dnia (wyparzoną łyżką). Ocet z płatków róży robi się baaardzo długo. W końcu jednak płatki opadną na dno. To znak, by odcedzić ocet od cząstek stałych i ponownie wlać go do słoja, zabezpieczając przed muszkami. Teraz już nie trzeba mieszać. Ocet dojrzewa.
Dopiero dojrzały i sklarowany ocet możesz przelać do butelek, w których zamierzasz go przechowywać. Zdjęcia brak, bo ten etap jeszcze przede mną. Powodzenia!