Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowy ocet jest aromatyczny i ma piękny kolor. Mój na razie się robi, a zeszłoroczne zapasy wyschły już całkiem, więc nie mam nic do pokazania. Tylko ten aktualny nastaw. Płatki róży zmienione w ocet nadają się do wszelkich możliwych zastosowań, zwłaszcza kulinarnych (sosy sałatkowe, lemoniady) i kosmetycznych.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1856
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8409
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254140
Polecam.
Odsłon: 1513
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1856
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8409
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254140
Polecam.
Odsłon: 1513
Składniki
Płatki róży umieść w dużym wyparzonym słoju. Zalej chłodną wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Proporcje składników - mniej więcej jak na zdjęciu. Jeśli masz matkę octową - dodaj ją. Słój przykryj ręcznikiem jednorazowym i zabezpiecz gumką, by do środka nie dostały się muszki.
Nastaw mieszaj intensywnie dwa-trzy razy każdego dnia (wyparzoną łyżką). Ocet z płatków róży robi się baaardzo długo. W końcu jednak płatki opadną na dno. To znak, by odcedzić ocet od cząstek stałych i ponownie wlać go do słoja, zabezpieczając przed muszkami. Teraz już nie trzeba mieszać. Ocet dojrzewa.
Dopiero dojrzały i sklarowany ocet możesz przelać do butelek, w których zamierzasz go przechowywać. Zdjęcia brak, bo ten etap jeszcze przede mną. Powodzenia!