E-book Wielkanoc

Ciastko ponczowe

Przepis techniczny, jaki jurorzy przygotowali dla uczestników piątej edycji "Bake off - Ale ciacho!"

Baba
20g świeże drożdże
125g letnia woda
190g jaja
315g mąka pszenna T550
6g sól
20g cukier kryształ
55g masło

Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać jaja i wymieszać. Dodać pozostałe składniki oprócz masła. Zagnieść ciasto. Dodać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Natłuścić foremki pozostałym masłem. Zagnieść ponownie. Użyć część ciasta do wyłożenia foremek. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoją swoją objętość). Wstawić do pieca w 210C na ok. 10 min. Obniżyć temperaturą do 160C i dopiec do złotego koloru. Od razu wyjąć z foremek.

Syrop do nasączania
600g woda
250g cukier kryształ
150g miód
300g puree marakuja
50g sok z limonki
50g Grand Marnier

Połączyć wszystkie składniki tak, aby nie stracić walorów miodu i alkoholu.

Krem waniliowo - pomarańczowy
50g woda
2szt laska wanilii
40g cukier kryształ
300g śmietanka 36%
50g mascarpone
Skórka z pomarańczy

Zagotować pierwsze 3 składniki i odstawić do wystygnięcia. Schłodzić do 4C. Przygotować pomarańczę, starkować skórkę. Połączyć ze śmietanką i mascarpone. Ubić.

Owoce do dekoracji
Marakuja
Pomarańcza
Maliny
Ananas

Montaż
Nasączyć babę. Wyszprycować rozetę z kremu waniliowego. Udekorować wg wzoru.
Przygotować 6 idealnych, identycznych deserów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
7
Zupy Zupa chrzanowa

Pyszna, pożywna zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc :) Gęsta, wyrazista w sma...

Odsłon: 865

30 min
8
Dodatki Sos do sałatki gyros

Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...

Odsłon: 3724

15 min
3
Desery Drożdżówki z rabarbarem

Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...

Odsłon: 222

>60 min
5
Desery Babeczki z kremem i owocami

Babeczki z kremem i owocami bazują na kruchym spodzie oraz dodatku skórki z c...

Odsłon: 2255

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Zielony "uzdrawiacz" organizmu. Dlaczego warto pić wodę z chlorofilem?

Nazwa tego barwnika, z pewnością kojarzyć ci się może z lekcjami biologii. To właśnie chlorofilowi rośliny zawdzięczają swój zielony kolor, co więc...

1
Informacje Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Przepisy na najlepsze farsze do jajek

Wielkanoc i jajka to tradycja oraz nierozerwalne połączenie. Warto dla swoich gości przygotować najlepsze przepisy, jakie tylko mogą być. Przygotow...

9
Informacje Surowa czy parzona? Którą białą kiełbasę wybrać do żurku?

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni, a kiełbasa biała jest jednym z jej nieodłącznych składników. Jednak wybór odpowiedniej...

3
Informacje Sprytne porady, by świąteczne dania smakowały idealnie

Trwają przygotowania do Wielkanocy. Jak ułatwić sobie pracę i sprawić, by dania smakowały wspaniale? Co zrobić, by skorupki jaj nie pękały w trakci...

2