Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, puszyste bułeczki z chrupiącą skórką. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej sprawdzą się jako zamiennik chałki przy Wigilijnym stole!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336576
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3356
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422429
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2364
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336576
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3356
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422429
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2364
Składniki
Rodzynki należy przygotować co najmniej godzinę przed pieczeniem. Jeśli są duże trzeba je pokroić na pół. Zalewamy sokiem pomarańczowym lub mlekiem na godzinę, aby zmiękły. Po tym czasie odciskamy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło, sól, rodzynki i skórkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Polecam mieszać ciasto mikserem z odpowiednim mieszadłem - jest dużo szybciej. Wkładamy do miski natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej części ciasta robimy wałek, i zawijamy do w ślimaczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego.
Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Studzimy na kratce. Bułeczki oczywiście najlepsze są świeże, ale następnego dnia też są pyszne.