Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, puszyste bułeczki z chrupiącą skórką. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej sprawdzą się jako zamiennik chałki przy Wigilijnym stole!
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 243
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 275
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 165
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 132
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 2329
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 243
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 275
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 165
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 132
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 2329
Składniki
Rodzynki należy przygotować co najmniej godzinę przed pieczeniem. Jeśli są duże trzeba je pokroić na pół. Zalewamy sokiem pomarańczowym lub mlekiem na godzinę, aby zmiękły. Po tym czasie odciskamy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło, sól, rodzynki i skórkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Polecam mieszać ciasto mikserem z odpowiednim mieszadłem - jest dużo szybciej. Wkładamy do miski natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej części ciasta robimy wałek, i zawijamy do w ślimaczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego.
Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Studzimy na kratce. Bułeczki oczywiście najlepsze są świeże, ale następnego dnia też są pyszne.