Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, puszyste bułeczki z chrupiącą skórką. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej sprawdzą się jako zamiennik chałki przy Wigilijnym stole!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244595
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244595
Składniki
Rodzynki należy przygotować co najmniej godzinę przed pieczeniem. Jeśli są duże trzeba je pokroić na pół. Zalewamy sokiem pomarańczowym lub mlekiem na godzinę, aby zmiękły. Po tym czasie odciskamy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło, sól, rodzynki i skórkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Polecam mieszać ciasto mikserem z odpowiednim mieszadłem - jest dużo szybciej. Wkładamy do miski natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej części ciasta robimy wałek, i zawijamy do w ślimaczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego.
Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Studzimy na kratce. Bułeczki oczywiście najlepsze są świeże, ale następnego dnia też są pyszne.