Ewa_Gotuje

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Można serwować je na słodko z owocami i polewami lub jako danie główne z warzywnymi dodatkami. Przyrządzenie naleśników nie należy do trudnych zadań. Warto jednak poznać kilka ciekawych trików, aby ułatwić sobie pracę w kuchni i nie narażać się na wpadki.

123RF/Picsel

Odpowiednio usmażone naleśniki powinny być przede wszystkim cienkie i elastyczne. Podczas ich przygotowania ważną rolę odgrywają: dobór składników, ich proporcje oraz sposób i temperatura smażenia.

Przepis na perfekcyjne naleśniki

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz szczyptę soli, łączymy produkty przy użyciu rózgi kuchennej. Następnie dodajemy wodę gazowaną (ten dodatek sprawi, że nasze naleśniki będą puszyste niczym chmurka). Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Ten ostatni składnik nada naszemu daniu cudowniej chrupkości oraz spowoduje, że placki nie będą przywierały do patelni podczas smażenia.

Gotowe ciasto odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło. Dzięki temu gluten będzie miał więcej czasu, aby popracować, a nasze ciasto uzyska idealną konsystencję.  

Przed smażeniem patelnię smarujemy olejem – możemy zrobić to przy użyciu ręcznika kuchennego lub pędzelka. Kładziemy ją na kuchence i ustawiamy największą moc palnika. Czekamy chwilę, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Podnosimy naczynie i przy użyciu chochelki rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni.

UWAGA: jeśli ciasto przelejemy na słabo rozgrzaną patelnię, pierwszy naleśnik najprawdopodobniej wyląduje w koszu.

Naleśniki smażymy przez około 45 sekund z jednej strony. Jeśli widzimy, że ciasto lekko się ścięło od góry, przewracamy naleśnika na drugą stronę. Smażymy go przez kolejne 20 sekund. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz.  

Jeśli do ciasta dodaliśmy odpowiednią ilość tłuszczu, nie musimy za każdym razem natłuszczać patelni – ciasto nie powinno przywierać.

Gotowe naleśniki najlepiej zajadać od razu po usmażeniu. Jeśli jednak chcemy zostawić je na później, przykryjmy je od góry ściereczką, aby nie wysychały.

Zobacz także: 

Naleśniki – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć >>

3 pomysły na wyjątkowe naleśniki, którymi zaskoczysz bliskich >>

Zdrowe naleśniki – jak zrobić fit ciasto? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29715

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 117

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 808

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0