Fot. 123RF/Picsel
Za co kochamy naleśniki?
Naleśniki są smacznym daniem dla dzieci i dorosłych. Wiele osób pamięta je z czasów dzieciństwa, kiedy babcie przekładały je powidłami, marmoladą lub słodkim twarogiem. Przygotować je można na słodko lub w wersji wytrawnej, jednak większą popularnością cieszą się te w wydaniu słodkim. Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe zawiera: mąkę, jajka, mleko i wodę. Opcjonalnie można dodać cukier, chociaż jego brak uzupełnia się dżemem, owocami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Wszystkiemu winna mąka!
Naleśniki przygotowane na bazie czystej mąki pszennej są bardzo kaloryczne. Biała mąka nie jest polecana dla osób chorych na cukrzycę czy cierpiących na insulinooporność. Mimo wielu walorów smakowych mąki pszennej wiele osób i tak szuka zdrowszych odpowiedników w postaci mąki razowej, kasztanowej, kukurydzianej, orkiszowej, owsianej lub kokosowej. Wachlarz tego produktu jest na tyle szeroki, że każdy znajdzie coś dla siebie! Mąka, którą użyjesz do naleśników, powinna pochodzić z pełnego przemiału. Właśnie wtedy zawiera ona najwięcej wartości odżywczych, witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Mąka z pełnego przemiału dostarcza organizmowi węglowodanów złożonych, których trawienie przebiega dłużej, tym samym prowadząc do uczucia sytości.
W zdrowych naleśnikach warto zamienić jeszcze jeden składnik. Najlepsze będzie mleko tłuste, jednak staraj się użyć tym razem napoju roślinnego, mleka chudego lub mleka bez laktozy. Naleśniki przygotujesz także z mleka sojowego, kokosowego lub migdałowego. Z czym zjeść takie naleśniki? Z czymkolwiek chcesz! Może to być dżem owocowy, garść świeżych owoców, jogurt grecki, a nawet lody! Poniżej przygotowano kilka przepisów na fit naleśniki. To świetna opcja na śniadanie, obiad lub kolacje!
Zdrowe naleśniki z sosem malinowo - borówkowym
Przygotuj 60 g mąki kukurydzianej, 120 g mąki owsianej, ½ szklanki napoju roślinnego, 1 jajko, 1 łyżeczkę oleju kokosowego i 1 łyżeczkę cukru kokosowego. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto naleśnikowe i usmaż na nierafinowanym oleju kokosowym. Składniki na mus owocowy: ½ szklanki świeżych malin, ½ szklanki borówki amerykańskiej oraz ½ łyżeczki cukru kokosowego. Wszystko zblenduj i wylej na wcześniej usmażone naleśniki.
Zdrowe naleśniki z mąki kasztanowej
Przygotuj 120 g mąki kasztanowej, 2 jaja, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka oleju kokosowego. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i usmaż około 10 naleśników. 120 ml jogurtu wegańskiego połącz z 1 szklanką świeżych truskawek i 1 łyżeczką cukru kokosowego. Po zblendowaniu posmaruj powstałym musem naleśniki i smacznego!
Fit naleśniki owsiane
Przygotuj 50 g płatków owsianych, 1 jajko, 100 ml mleka roślinnego, olej do smażenia. Do miksera wsyp płatki owsiane i zmiel je drobno na mąkę. Następnie przesiej przez sitko. Mąkę wrzuć do miski, dodaj jajko i mleko. Zmiksuj całość na gładką, dość lepiącą masę. Rozgrzej patelnię i wylej na nią olej kokosowy. Usmaż kila chrupiących naleśników i odłóż na talerz do wystygnięcia. Tak przygotowane naleśniki udekoruj świeżymi owocami, cukrem pudrem lub musem stworzonym z jogurtu greckiego i truskawek. Pamiętaj, że naleśniki nie muszą być całkowicie fit. Jeśli oprószysz je delikatnie cukrem pudrem lub polejesz łyżeczką miodu, podkręcisz nie tylko ich walory smakowe, ale też zafundujesz sobie ciekawą dekoracje na talerzu. Poznaj inne fit przepisy na chrupiące naleśniki, a promocje na mąki znajdziesz w sklepie Coś dla Zdrowia.
Fot. Okawrosole na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fit naleśniki orkiszowo-kakaowe z nutą pomarańczową
Fot. Smacznie30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Aguulek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Naleśniki gryczane z twarogiem i owocami
Fot. Kasiek189 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Ewam45 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie