Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować naleśniki z butelki?
- Jak przyrządzić ażurowe naleśniki?
- Jak zrobić kolorowe naleśniki?
Naleśniki to bardzo uniwersalna przekąska, którą można jeść o każdej porze dnia i w najróżniejszych wydaniach. Na śniadanie świetnie sprawdzi się wersja na słodko z twarożkiem i cukrem pudrem, na obiad - naleśniki z mięsem i pieczarkami, a na kolację - ze szpinakiem i łososiem.
Choć większość kucharzy ma swój ulubiony, sprawdzony przepis na tradycyjne naleśniki, to z pewnością poszukuje też nowych, kulinarnych inspiracji. Właśnie dlatego przedstawiamy trzy nietypowe pomysły na przyrządzenie naleśników. Jak zrobić je jeszcze prościej, szybciej lub zaskoczyć gości? Sprawdź, czytając artykuł.
Sprawdź także: Naleśniki w wersji wytrawnej
Jak zrobić naleśniki z butelki?
Przyrządzenie naleśników nie jest wyjątkowo skomplikowane. Wystarczy sprawdzony przepis, podstawowe składniki i kilka prób, by w końcu nabrać wprawy w robieniu puszystych placków. Jeśli jednak nie przepadasz za gotowaniem i chciałbyś ułatwić sobie przyrządzanie tego dania, to skorzystaj z przepisu na naleśniki z butelki.
Ciasto przygotujesz bez użycia miksera, a mimo to wciąż unikniesz grudek i przypalania podczas smażenia. Co będzie ci potrzebne? Weź pustą butelkę po wodzie mineralnej o pojemności półtora litra i nałóż na nią lejek. Wlej do środka mleko, a następnie wsyp mąkę, cukier, sól i dodaj jajko oraz olej. Zakręć szczelnie butelkę i mocno nią potrząsaj, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Naleśniki smaż na teflonowej, nieprzywierającej patelni, porcjując ciasto prosto z butelki. Najlepiej oczywiście sprawdzi się patelnia naleśnikowa. Po przygotowaniu podawaj z ulubionymi dodatkami, na słodko lub słono. Gotowe naleśniki z butelki nie różnią się w smaku niczym od tych tradycyjnych, ale trzeba przyznać, że sposób ich przyrządzenia jest bardzo oryginalny. Niewątpliwą zaletą będzie też czysta kuchnia i mniej naczyń do mycia.
Jak zrobić ażurowe naleśniki?
Jeśli przygotowujesz naleśniki z butelki, możesz postawić już nie tylko na ich oryginalny sposób przyrządzenia, ale też wygląd. Wystarczy, że zdecydujesz się zrobić ażurowe naleśniki. Na talerzu prezentują się przepięknie, więc to świetna przekąska na elegancką imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy romantyczną randkę.
Jak zrobić ażurowe naleśniki? Ciasto przygotowujesz jak na tradycyjne naleśniki - możesz wybrać swój ulubiony przepis. Różni się jednak naczynie użyte podczas robienia potrawy. Tym razem wybierz butelkę z dzióbkiem. Specjalna zakrętka pozwoli delikatnie rozprowadzić ciasto po patelni, tworząc rozmaite kształty.
Jak zrobić kolorowe naleśniki?
Nietypowy sposób przygotowania i podania naleśników to wciąż zbyt mało dla ciebie? Możesz jeszcze... zmienić ich barwę! Kolorowe naleśniki to świetna propozycja także dla małych niejadków - danie prezentuje się atrakcyjnie i na pewno nie jest nudne.
Choć w internecie znajdziesz wiele przepisów na naleśniki z dodatkiem sztucznych barwników, to my polecamy ci wykorzystanie naturalnych składników. Co więcej, podpowiemy, jak nadać piękny kolor ciastu naleśnikowemu przy użyciu łatwodostępnych produktów, które najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni.
Przekonaj się więc, jak zrobić:
- zielone naleśniki - możesz je przygotować na kilka sposobów. Najprostszy z nich to dodanie zblendowanej garści świeżych liści szpinaku do ciasta. Rozmrożony, rozdrobniony szpinak również będzie odpowiedni. By cieszyć się intensywną zieloną barwą, możesz też dodać odrobinę herbaty matcha w proszku do ciasta. Takie składniki nie tylko dodadzą koloru, ale i wzbogacą danie,
- żółte naleśniki - pewnie domyślasz się już, co nada intensywnie złocistego koloru naleśnikom? Tak, to kurkuma. Wystarczy zaledwie pół łyżeczki przyprawy, a placuszki będą wyglądały po prostu pięknie,
- różowe lub fioletowe naleśniki - żeby uzyskać piękne różowo-fioletowe zabarwienie, możesz dodać sok z jagód lub dwie, trzy łyżki zakwasu z buraka. Świetnie sprawdzi się też po prostu bardzo drobno starty mały burak. To świetny i zdrowy dodatek, więc jeśli chcesz przemycić w daniu odrobinę witamin, to zdecydowanie polecamy ten sposób,
- brązowe naleśniki - co zrobić, że placuszki nabrały ciemnego koloru? To samo, co z biszkoptem, gdy chcesz nadać mu czekoladowej barwy. Po prostu wsyp do ciasta odrobinę kakao i podaj naleśniki na słodko, najlepiej z owocami.
Mamy nadzieję, że wypróbujesz przepisy na naleśniki z butelki, te ażurowe lub kolorowe. To ciekawe urozmaicenie dla tego bardzo popularnego dania.
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »
Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »
Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »