Ewa_Gotuje

Jak zrobić własny zakwas na chleb? Jak przechowywać i dokarmiać

Uwielbiasz chrupiące pieczywo, które w środku jest przyjemnie miękkie? Chleb jak od piekarza możesz upiec w swoim domu. Wystarczy, że odkryjesz, jak zrobić zakwas na chleb. Przepis krok po kroku poprowadzi cię przez wszystkie niezbędne kroki. Nie zwlekaj i dowiedz się, czym jest dokarmianie zakwasu.

Jak zrobić własny zakwas na chleb? Przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiele osób rezygnuje z pieczenia chleba w domu, obawiając się, że jest to zbyt skomplikowany proces. Jednocześnie zdarza im się narzekać na czerstwe, niskiej jakości lub niezdrowe pieczywo w supermarkecie. Jeśli należysz do tej grupy, weź sprawy w swoje ręce i zobacz, jak prosto przyrządzić pieczywo samodzielnie. Sprawdź, jak zrobić zakwas na chleb - przepis krok po kroku pokaże etapy przygotowania. 

Sprawdź także: Bezpłatny e-book na Halloween. Najlepsze dyniowe inspiracje za darmo

Z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb?

Czy wiesz w ogóle, co to jest zakwas na chleb? To alternatywa dla drożdży, często dodawanych do ciast. Zakwas chlebowy to produkt fermentacji mąki, który jest źródłem kultur bakteryjnych i drożdżowym. Chleby pieczone na zakwasie zachowują świeżość na dłużej, są lekkostrawne, mają bardziej wyrazisty smak i roztaczają wspaniały aromat. Z tego powodu są wyżej cenione niż pieczywo robione na bazie drożdży.

Do przygotowania najprostszego zakwasu potrzebne będą: duży słoik (ew. inne - szklane, porcelanowe lub gliniane - naczynie), letnia woda i mąka. No właśnie, ale z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb? Można przyrządzić go niemal z każdego rodzaju - najczęściej jednak korzysta się z mąki żytniej, pszennej lub orkiszowej

Z wody i mąki przygotowuje się mieszankę, w której rozwijają się bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże. Rozpoczyna się fermentacja, w wyniku której powstaje kwas mlekowy. Ten będzie odpowiedzialny za zakwaszenie i spulchnienie pieczywa.

Jak zrobić zakwas na chleb - przepis krok po kroku

Skoro wiesz już, z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb, warto poznać cały przepis. Jeśli jesteś początkującym piekarzem najlepiej zdecydować się na mąkę żytnią razową (typ 2000), przy której zakwas szybciej fermentuje. Proces potrwa kilka dni - będziesz odpowiedzialny za dodawanie składników i ich mieszanie.

Jak zrobić zakwas na chleb? Pierwszego dnia do czystego słoika wsyp 30 g mąki i wlej 30 g letniej wody. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj słoik talerzykiem. Odstaw na 24 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia, o tej samej godzinie, wsyp kolejne 30 g mąki i wlej 30 g letniej wody. Znowu przemieszaj, przykryj i odstaw na dobę. Trzeciego dnia również powtórz wszystkie czynności

Na tym etapie możesz zauważyć, że na powierzchni zakwasu utworzą się pęcherzyki powietrza, a po kolejnym dodaniu mąki, zakwas „pracuje”. To oznacza, że w słoiku zachodzi fermentacja. Zakwas chlebowy będzie gotowy do użycia po ok. siedmiu, ośmiu dniach takiego codziennego „dokarmiania go”. Wtedy dopiero będzie gotowy do pieczenia.

Jak zrobić zakwas na chleb?

 Jak zrobić zakwas na chleb? Zobacz przepis

Jak zrobić zakwas na chleb? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Żytni zakwas na chleb

 Żytni zakwas na chleb Zobacz przepis

Żytni zakwas na chleb / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak przechowywać i dokarmiać zakwas na chleb?

Najprawdopodobniej nie zużyjesz jednak całego zakwasu do upieczenia pierwszej porcji chleba. Jak go przechowywać do czasu kolejnego wypieku? Jeśli pieczesz codziennie lub co drugi dzień, zakwas trzymaj w ciepłym miejscu i „dokarmiaj” co dobę (porcją 30 g mąki i 30 g letniej wody). 

Gdy planujesz piec tylko od czasu do czasu, zakwas przechowuj w lodówce, niezbyt szczelnie go zakręcając (a nawet bardziej - przykrywając zakrętką). Jak dokarmiać zakwas na chleb w tym przypadku? Wystarczy tylko raz w tygodniu.

Trzeba go jednak najpierw wyjąć na ok. dwie godziny, aby odzyskał temperaturę pokojową. Wówczas można dosypać mąkę i wlać wodę, przemieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin. Po upływie tego czasu jest gotowy do wypieku, a reszta powinna ponownie trafić do lodówki na tydzień. 

Chcesz poznać dobry przepis na to, jak upiec chleb? W serwisie Smaker.pl znajdziesz na ten temat mnóstwo informacji - poniżej kilka przykładowych receptur:

1. Chleb na zakwasie

 Chleb na zakwasie Zobacz przepis

Chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb owsiany na zakwasie

 Chleb owsiany na zakwasie Zobacz przepis

Chleb owsiany na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Prosty chleb na zakwasie

 Prosty chleb na zakwasie Zobacz przepis

Prosty chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, putka.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 31

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 285

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1232

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 288

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133480

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5