Ewa_Gotuje

Kiedy najlepiej pić sok z buraka - rano czy wieczorem? Wystarczy szklanka dziennie a serce i jelita będą lepiej pracować

Jak zrobić sok z buraka? Odpowiedź jest prosta - najlepiej samodzielnie w domu. Wtedy masz pewność, że nie znajdą się w nim słodziki czy inne konserwanty. Świeży napój to skarbnica witamin i minerałów, które pomogą na wiele przypadłości. Odkryj sprawdzony przepis i dowiedz się, kiedy najlepiej pić sok z buraka.

Kiedy najlepiej pić sok z buraka? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sok z buraka to jeden z najzdrowszych napojów, po który możesz sięgnąć, żeby wzmocnić swój organizm. Nie tylko dodaje energii i poprawia samopoczucie, ale też odchudza i oczyszcza ze szkodliwych substancji. Kiedy najlepiej pić sok z buraka - rano czy wieczorem? Jak zrobić jego domową wersję?

Sprawdź także: Zawierają dużo potasu i żelaza, obniżają wysoki cholesterol. Co zrobić z boczniaków - oryginalne przepisy

Jakie właściwości ma sok z buraka?

O tym, że burak to bardzo zdrowe warzywo wie każdy. Zawiera białko, błonnik i całe bogactwo witamin (A, C, E. K i tych z grupy B) oraz minerałów (przede wszystkim żelaza, potasu, magnezu, wapnia czy fosforu). Przy okazji ma dość niski indeks glikemiczny, równy 30. 

Jakie właściwości ma sok z buraka? Dzięki obecności cennych składników wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Obniża ciśnienie krwi, redukuje zbyt wysoki poziom cholesterolu, uelastycznia naczynia krwionośne, chroni przed miażdżycą i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na witaminy z grupy B i żelazo, wspomaga produkcję czerwonych krwinek oraz dba o układ nerwowy.

Co więcej, w składzie ma silne antyoksydanty, które odmładzają organizm, chroniąc przed skutkami stresu oksydacyjnego i rozwojem nowotworów. Wpływają one korzystnie też na wygląd skóry, włosów, paznokci oraz przyspieszają procesy trawienne. W związku z tym sok z buraka może być stosowany w diecie odchudzającej.

Jak zrobić sok z buraka?

Choć w sklepie kupisz gotowy sok z buraka, nie będzie on miał nigdy tyle wartości odżywczych, co domowy napój. Tym bardziej że do niektórych produktów dosypywane są duże dawki cukru, co nie wpłynie korzystnie na twoje zdrowie. Lepiej więc samodzielnie przyrządzić buraczany koktajl.

Jak zrobić sok z buraka? Na początku przygotuj zalewę - z wody, soli, liści laurowych, ziela angielskiego i ziarenek pieprzu czarnego. Wszystkie wymienione składniki przełóż do garnka i zagotuj. Następnie odstaw do wystudzenia. W międzyczasie umyj buraki, odetnij im twarde końce i obierz je ze skórki. Pokrój warzywa w kostkę i włóż do dużego i czystego słoika. 

Obierz czosnek i dołóż do szklanego naczynia. Opcjonalnie, do smaku, możesz też dodać korzeń chrzanu lub gałązki porzeczki. Pozostaje tylko zalać składniki zimną zalewą (tak, aby dokładnie przykrywała warzywa), mocno zakręcić słój i postawić go w ciepłym miejscu. Wówczas rozpocznie się proces kiszenia. Po tygodniu sok z buraków powinien być gotowy.

Po prostu odkręć słoik, zdejmij pianę i zlej sok do czystej, szklanej butelki. Następnie przechowuj go w lodówce, a kiszone buraki wykorzystaj do sałatek, carpaccio albo kanapek. Teraz już wiesz, jak zrobić sok z buraka - dokładne proporcje składników znajdziesz w przepisie, po kliknięciu poniższego obrazka:

Sok z buraków

 Sok z buraków Zobacz przepis

Jak zrobić sok z buraka? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiedy najlepiej pić sok z buraka?

Warto codziennie sięgać po ten warzywny napój (ok. 200 ml soku wystarczy), bo dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, doda energii i oczyści go ze szkodliwych substancji. Kiedy najlepiej pić sok z buraka? Wcześnie rano lub godzinę przed śniadaniem - wtedy przyspieszy metabolizm i zredukuje zmęczenie. Pamiętaj, żeby spożywać tylko świeży buraczany sok - ten ma najwięcej wartości odżywczych.

Kto powinien pić sok z buraka?

Szczególnie polecany jest chorującym na anemię - jego regularne picie wpływa na poprawę produkcji czerwonych krwinek oraz uzupełnia niedobór żelaza. Profilaktycznie powinny go stosować osoby z niską odpornością - pomoże zwalczyć infekcje lub stany zapalne.

Kto jeszcze powinien pić sok z buraka? Przyda się także każdemu, kto obciążony jest chorobami układu sercowo-naczyniowego. Sok z buraka minimalizuje ryzyko zachorowania na miażdżycę, ale też wystąpienia udaru czy zawału.

Sok z buraka to rewelacyjny napój dla wszystkich, którzy się odchudzają. Przyspieszy metabolizm, dodaje energii i pomaga zachować prawidłową perystaltykę jelit. To sprawi, że łatwiej będzie zrzucić niechcianą oponkę. Co więcej, wykazuje też właściwości detoksykacyjne, więc usunie z organizmu szkodliwe substancje.

Picie soku z buraka zaleca się też cukrzykom, ponieważ przywraca on zaburzoną w wyniku choroby równowagę kwasowo-zasadową. Mogą po niego sięgać też kobiety w ciąży, bo dostarczy im sporą dawkę, niezbędnego wówczas, kwasu foliowego.

Niestety soku z buraka nie powinny pić z kolei osoby z niskim ciśnieniem oraz chorujące na reumatyzm, kamicę nerkową i dnę moczanową.

Zalety picia soku z buraka

Właściwości soku z buraka powodują, że powinno po niego sięgać naprawdę wiele osób - przecież poprawia funkcjonowanie niemal całego organizmu. Jakie są największe zalety picia soku z buraka?

  • Obniży ciśnienie krwi i poprawi dotlenienie organizmu (doda energii),
  • zmniejszy poziom cholesterolu i cukru we krwi,
  • złagodzi stany zapalne, pomoże zwalczyć wirusy, bakterie i grzyby,
  • wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a więc opóźnia starzenie się organizmu i chroni przed rozwojem groźnych chorób (nowotworów, miażdżycy, zawału, udaru),
  • ma właściwości detoksykujące i odchudzające ciało,
  • wspomaga trawienie, pobudza perystaltykę jelit, łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego (jak wzdęcia),
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy,
  • uzupełnia niedobory witamin i minerałów,
  • poprawia stan skóry, włosów, paznokci.

Źródło: Smaker.pl, zywienie.medonet.pl, aptekaolmed.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »

Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »

Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto na kefirze

Banalne w przygotowaniu ciasto z malinami. Do jego zrobienia możesz użyć miks...

Odsłon: 5401

15 min
11
30 min
51
Desery Babka dwukolorowa z powidłami śliwkowymi

Prosta , szybka babka dwukolorowa z dodatkiem powideł. Babka na oleju i jogu...

Odsłon: 1077

30 min
18

Przepis dnia

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45820

30 min
88
Przetwory Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...

Odsłon: 20263

>60 min
51

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

1
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0