Spis treści:
Wiele osób uważa, że grzyby - w tym boczniaki - nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych i spożywa się je wyłącznie ze względu na ich walory smakowe. Z kolei inni traktują je jako zamiennik mięsnych składników w rozmaitych daniach kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Co tak naprawdę kryje się w boczniakach?
Sprawdź także: Eliksir na długowieczność, witalność i bóle stawów. Wystarczy zjeść łyżkę dziennie
Boczniaki to źródło licznych substancji odżywczych. Wśród nich wymienić można pełnowartościowe białko, witaminy, minerały, błonnik oraz mnóstwo przeciwutleniaczy. Co ciekawe, są one zaliczane do rodziny grzybów leczniczych ze względu na zawartość takich substancji jak ergotioneina i pleuran. Co to za składnik i jakie ciekawe potrawy można z niego wyczarować?
Boczniak - co to za grzyb?
Boczniaki są proste w hodowli i zaliczają się do bardzo uniwersalnych składników roślinnych wielu domowych receptur. Można je smażyć, gotować, piec, a nawet grillować. Na obiad marzy ci się panierowany boczniak? Co to za grzyb i jaka jest jego charakterystyka?
Boczniaki to popielate grzyby, które swoim wyglądem przywodzą na myśl ostrygi. Występują na wszystkich kontynentach, zazwyczaj w pobliżu drzew liściastych i najczęściej porastają ich korę. Na rynku dostępne są różne rodzaje boczniaków, w tym boczniak perłowy oraz królewski. Ich innym ciekawym podgatunkiem jest boczniak ostrygowy, który cechuje się ciemnoniebieskim kolorem.
Boczniak - wartości odżywcze
Zastanawiasz się, co zrobić, żeby w twoim jadłospisie na stałe zagościł boczniak? Wartości odżywcze tego grzyba sprawiają, że można nadać mu miano superfood.
Boczniaki to wyśmienite źródło białka, zwłaszcza dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, którzy powinni spożywać głównie produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ich dodatkowym atutem jest wysokie stężenie takich witamin jak niacyna, ryboflawina czy kwas pantotenowy. Zawierają one również cały zestaw minerałów, tj. potas, fosfor, miedź, żelazo, magnez, cynk, mangan oraz selen. Ten ostatni jest szczególnie ważny w kontekście poprawnego funkcjonowania gruczołu tarczowego.
Doniesienia naukowe pokazują, że spożywanie boczniaków to bardzo dobry sposób na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Zmniejszają one poziom trójglicerydów i wspierają układ odpornościowy, zapobiegając negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego. Co ciekawe, ekstrakt z boczniaka wykazuje właściwości terapeutyczne w przypadku pacjentów z rakiem jelita grubego oraz białaczki.
Oryginalne przepisy na boczniaka
Szukasz inspiracji kulinarnych? A może chcesz zaskoczyć swoich gości przepysznym daniem na bazie boczniaków? Wiedz, że grzyby te sprawdzą się nie tylko jako alternatywa dla mięsa, ale również jako dodatek do sałatek, pierogów, omletów, jajecznicy czy krokietów. Dzięki ich uniwersalności wyczarujesz przy ich pomocy potrawy na każdą okazję, w tym przystawki, zakąski, zupy oraz dania obiadowe - do wyboru, do koloru.
Makaron z boczniakami
Makaron z boczniakami to alternatywa dla tradycyjnych dań na bazie pasty. Można podać go ze smażonymi warzywami lub polać białym sosem wykonanym ze śmietanki i wytrawnego wina. Czego potrzebujesz, aby zaserwować to danie? Nie ograniczaj się i daj ponieść się fantazji. My polecamy wersję aksamitną, w której użyjesz śmietany kremówki, pora, boczniaków, sosu sojowego oraz mąki. Na końcu wystarczy doprawić sos ulubionymi przyprawami i gotowe.
Jeśli twój sos jest za gęsty, możesz posłużyć się bardzo prostym trikiem, a mianowicie rozcieńczyć go odrobiną wody, która pozostała po gotowaniu makaronu. Innym sposobem jest dodanie bulionu warzywnego lub mięsnego, który nada miksturze wyjątkowego charakteru. Kropką nad i będzie posypka ze świeżych ziół, np. kolendry, szczypiorku, koperku lub pietruszki.
Boczniakowy sos
Sos z boczniaków to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ można go dodać nie tylko do kartofli, makaronu, ryżu czy kaszy, ale również do klusków lanych i kopytek. Boczniakowy sos bardzo dobrze sprawdzi się również w roli weków, które przyjdą ci z pomocą zawsze wtedy, gdy zabraknie ci pomysłu na oryginalne przepisy na boczniaka. Jak się za niego zabrać?
Sos na bazie grzybów można przyrządzić w dwóch wersjach - jasnej i ciemnej. Innym wariantem będzie potrawa na bazie przecieru pomidorowego. Do śmietanowej wersji z kolei idealnie pasuje sos sojowy. Innymi składnikami, które mogą się przydać podczas przygotowywania sosu z boczniaków, są cebula, olej, masło, mielona papryka, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Jeśli gustujesz w gęstszej konsystencji, możesz wzbogacić przekąskę o nieco mąki lub zasmażki.
Flaki z boczniaków
Wśród oryginalnych przepisów na boczniaka nie mogło zabraknąć flaków. Charakteryzuje je ciekawy aromat, treściwa konsystencja oraz uniwersalność - przekąska ta z pewnością posmakuje zarówno weganom, jak i osobom preferującym dietę karniwora.
Jak zabrać się za przygotowanie flaków z boczniaków? Do ich wykonania potrzebujesz wody, wybranych przypraw, oleju, korzenia imbiru, majeranku, czosnku, koncentratu pomidorowego, cebuli oraz włoszczyzny. Jeśli chodzi o zestaw przypraw, my polecamy słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Gotową potrawę warto posypać sowitą ilością pietruszki lub szczypiorku.
Realizację przepisu rozpocznij od umycia grzybów. Pamiętaj, aby robić to bardzo delikatnie, żeby boczniaki się nie połamały. Odrzuć brzydkie zakończenia kapeluszy oraz nóżek. Na patelni podsmaż przetarte warzywa, cebulę, listki laurowe oraz przyprawy. Na samym końcu dorzuć boczniak i smaż je tylko przez krótką chwilę. Na samym końcu dolej koncentrat lub przecier pomidorowy i dopraw wszystko do smaku. Flaki powinny gotować się na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
Więcej sprawdzonych i oryginalnych przepisów na boczniaki znajdziesz poniżej:
2. Marynowane boczniaki
Zobacz przepisMarynowane boczniaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Boczniaki w tempurze
Zobacz przepisBoczniaki w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z boczniakami
Zobacz przepisSałatka z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Filet z karpia z boczniakami
Zobacz przepisFilet z karpia z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kuskus z boczniakami i cukinią
Zobacz przepisKuskus z boczniakami i cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Zupa gulaszowa na boczniakach
Zobacz przepisZupa gulaszowa na boczniakach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Polędwiczki wieprzowe z boczniakami
Zobacz przepisPolędwiczki wieprzowe z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Boczniaki z majonezem bazyliowym
Zobacz przepisBoczniaki z majonezem bazyliowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Boczniaki smażone z ziemniakami
Zobacz przepisBoczniaki smażone z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami
Zobacz przepisZapiekanka ziemniaczana z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
16. Pasta śniadaniowa z boczniakami
Zobacz przepisPasta śniadaniowa z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Podali przepis na długie życie. Stosuj, a pożyjesz nawet 20 lat dłużej »
Tych części kurczaka nigdy nie jedz. Zawierają najwięcej pasożytów »
Pij odrobinę po obfitym posiłku. Pożegnasz problemy trawienne »