Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane boczniaki

Przepis dnia 2019-09-20
Marynowane boczniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10168

Dodano:

Odsłon: 6593

Grzybów w lesie nie widać a u mnie rosną boczniaki!

Składniki

  • boczniak ostrygowaty ile kto ma
  • do dekoracji smaku chili i cukinia
  • zalewa: na każde 2 szklanki wody
  • 0,5 szkl octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zebrałam boczniaki.

  2. Kapelusze małych boczniaków zostawiłam w całości a duże pokroiłam w paski. Samych końcówek nóg nie używam, potrafią być gumowate i gorzkawe.

  3. Grzyby zblanszowałam w lekko osolonej wodzie. Dodałam też plasterki chili i cukinii dla koloru.

    Odsączone grzyby przełożyłam, nie ściśle, do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodałam po zielu angielskim i liściu laurowym i szczypcie gorczycy.

    Wymieszałam zalewę i rozlałam do słoików. Nadmiar zalewy można przechować w lodówce do następnej partii warzyw.

    Słoiki wstawiłam do zimnej wody i pasteryzowałam je 20- 25 minut od zagotowania się wody.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 września Kochani! Otworzylam sloik, sa boskie!!!!
W konsystencji przypominaja gaski, czy jak sie je tez nazywa zielonki, w smaku tez. To jeden z moich ulubionych grzybow, ktore nieczesto mozna juz spotkac. Nastepny rzut boczniakow tez przeznacze na marynate.

Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 września Pycha...zdjęcie piękne zachęcające do otwarcia słoiczka.Ciekawe jak będą smakowały:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 18 września Marynowanych boczniaków jeszcze nie jadłam więc czas nadrobić bo narobiłaś mi ochoty :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń